Hoppa till innehåll

Finlands hela östgräns stängs på nytt

inrikesministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 14.12.2023 18.23
Pressmeddelande

Statsrådet har bestämt att stänga gränsövergångsställena vid landgränsen mellan Finland och Ryssland fram till den 14 januari 2024. Beslutet träder i kraft den 15 december 2023 kl. 20. Internationellt skydd kan inte sökas vid gränsövergångsställena vid landgränsen mellan Finland och Ryssland. Beslut om detta fattades vid statsrådets extra sammanträde den 14 december.

Gränsövergångsställena i Vaalimaa och Niirala öppnades för trafik torsdagen den 14 december. Målet var att gradvis avveckla begränsningarna i gränstrafiken vid landgränsen mellan Finland och Ryssland och följa konsekvenserna av avvecklingen. Instrumentaliserad inresa vid östgränsen har fortsatt under torsdagen.

- Detta är ett tecken på att de ryska myndigheterna fortsätter hybridoperationen mot Finland. Det här kan Finland inte acceptera, säger inrikesminister Mari Rantanen

Enligt myndigheterna är det klart att inresor har skett till följd av en främmande stats myndigheters eller några andra aktörers påverkan. Verksamheten är också kopplad till internationell brottslighet. Verksamheten och hotet om att den ökar utgör ett allvarligt hot mot den nationella säkerheten och den allmänna ordningen i Finland.

Statsrådet ansåg att det på grund av att verksamheten fortsätter är nödvändigt att fatta ett nytt beslut av statsrådet genom vilket gränsövergångsställena i Vaalimaa och Niirala stängs på nytt. Vid Finlands yttre gränser koncentreras mottagandet av ansökningar om internationellt skydd till de gränsövergångsställen inom luft- och sjötrafiken som är öppna.