Hoppa till innehåll

Regeringen föreslår en ny lag om varningsmeddelanden

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 12.4.2012 11.20
Pressmeddelande -

Regeringen lämnade i dag en proposition till riksdagen med förslag till lag om varningsmeddelanden. Syftet med lagen är att styra myndigheternas information om farliga situationer och olyckor i radio och television. Målet med propositionen är att trygga genomförandet av de språkliga rättigheterna. Enligt propositionen avstår man från att använda termerna nödunderrättelse och andra myndighetsmeddelanden och övergår till att använda termen varningsmeddelande.

Enligt propositionen ska varningsmeddelandet i enlighet med språklagen utfärdas på både finska och svenska. Nödcentralsverket är vid behov skyldigt att bistå polisen och räddnings- och gränsbevakningsmyndigheterna vid översättningen av meddelanden. Ett varningsmeddelande ska utfärdas också på samiska inom samernas hembygdsområde om en farlig händelse har inträffat eller fått följder inom området i fråga. Varningsmeddelandena förmedlas rikstäckande i radio och television.

Varningsmeddelanden kan utfärdas av räddningsmyndigheterna, polisen, gränsbevakningsmyndigheterna, Nödcentralsverket, Polisstyrelsen, Strålsäkerhetscentralen, Meteorologiska institutet, Trafikverket, Trafiksäkerhetsverket, Livsmedelssäkerhetsverket, Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet samt alla ministerier.

Den nya lagen beräknas minska antalet meddelanden och öka myndigheternas information i allmänna medier. Antalet varningsmeddelanden uppskattas uppgå till högst tjugo per år.

Lagen om varningsmeddelanden avses träda i kraft i juni 2013.

Närmare information: räddningsöverinspektör Veli-Pekka Hautamäki, 071 878 8419