Hoppa till innehåll

Bränslestöd för brännolja som används i arbetsmaskiner

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 27.10.2022 13.57
Pressmeddelande
työkone

Regeringen föreslår den 27 oktober 2022 att republikens president stadfäster en lag om ändring av lagen om temporärt bränslestöd för transportföretag. Lagen trädde i kraft den 1 november 2022. Stödet beviljas av Statskontoret.

I propositionen föreslås det att lagen om temporärt bränslestöd för transportföretag ändras. Vid behandlingen av lagen, som trädde i kraft i september i år, uppmanade riksdagen i sitt uttalande att snabbt bereda motsvarande stöd även för brännolja.

Stödperioden ska omfatta tiden 1.2–30.4.2022 och stödbeloppet under stödperioden ska uppgå till fem procent av den brännolja som köpts för användning i arbetsmaskiner. Stödet för brännolja motsvarar det stöd som gäller för bränsle.

Det är förbjudet att använda brännolja för trafiktransporter, vilket innebär att stödet riktas till arbetsmaskiner. På samma sätt som inom transportsektorn har prisutvecklingen gjort att företagen hamnat i en svår situation, vilket i sin tur kan ha en spridningseffekt på upprätthållandet av Finlands försörjningsberedskap. Lagen ska inte tillämpas på användning av brännolja inom primär jordbruksproduktion, fiskerinäring, vattenbruk eller kredit- eller finansieringsverksamhet, eftersom de har en annan rättslig grund enligt EU-rätten och omfattas av separata stödprogram. Lagen ska inte heller tillämpas på brännolja som används för uppvärmning av fastigheter. 

Bränslepriserna ökade snabbt i början av året (februari–april 2022) till följd av Rysslands invasion av Ukraina. 

Mer information: 
Mikko Huuskonen, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 3732