Hoppa till innehåll

Förordningsutkast om stöd för distributionsinfrastruktur på remiss

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 27.5.2024 8.38 | Publicerad på svenska 28.5.2024 kl. 14.10
Pressmeddelande

Statsrådet har sänt ett utkast till ändring av statsrådets förordning om infrastrukturstöd för främjande av eltrafik och för användning av biogas och förnybart väte i trafiken 2022–2025 (förordningen om stöd för distributionsinfrastruktur) på remiss. Utlåtanden om planen kan lämnas på utlåtande.fi fram till den 20 juni 2024.

Syftet med stödprogrammet är att främja EU:s mål som gäller tillräcklig täckning när det gäller elladdningspooler för tung trafik och tankningsstationer för vätgas. Kraven finns i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1804 om utbyggnad av infrastruktur för alternativa drivmedel och om upphävande av direktiv 2014/94/EU (s.k. AFIR-förordningen).

I fortsättningen ska stödet endast riktas till laddningspooler för tunga nyttofordon (t.ex. fordonskombinationer och bussar) samt till tankningsstationer för vätgas som lämpar sig för alla fordon. Stödet ska riktas till projekt som på bästa sätt stöder uppkomsten av en marknad för alternativa drivkrafter för tung trafik, det vill säga icke traditionella bränslen som inte är bensin och diesel. 
Införandet av alternativa drivkrafter för tunga nyttofordon är fortfarande på pilotstadiet. Ett täckande nätverk av laddnings- och tankningsstationer är en förutsättning för att el- och vätgasdrivna fordon ska kunna bli vanligare.

Problematiska tankningsstationer för kondenserad och komprimerad biogas stryks i förordningens stödobjekt på grund av bestämmelserna om statligt stöd liksom också projekt som gäller laddningspunkter för lokal kollektivtrafik. Modellen för anbudsförfarande ändras så att laddningspooler och tankningsstationer endast stöds mellan vissa körsträckor för att uppfylla de bindande målen i AFIR-förordningen om hur täckande laddnings- och tankningsplatserna ska vara.

Ändringarna i förordningen om stöd för distributionsinfrastruktur avses träda i kraft den 3 september 2024.

Mer information: 
Olli Salo, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7322, [email protected]
Pekka Grönlund, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4815, [email protected]