Geotermisk energi och framtiden för EU:s energipolitik på agendan för EU:s energiministrars möte den 16 december
EU:s energiministrar sammanträder i Bryssel den 16 december 2024. På ministrarnas agenda står att godkänna rådets slutsatser om främjande av geotermisk energi och att diskutera framtiden för EU:s energipolitik. Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen företräder Finland vid mötet.
I slutsatserna om geotermisk energi betonas dess potential som en lokal, förnybar energikälla. Kommissionen uppmanas att utarbeta en handlingsplan för främjande av geotermisk energi.
Utmaningarna med geotermisk energi anses ha att göra med komplicerad reglering, kommersiell lönsamhet, kompetensbrist och tillståndsprocesser samt miljöriskerna i samband med borrning och behovet av att genomföra projekten i överensstämmelse med EU:s miljö- och vattenskyddslagstiftning.
Med geotermisk energi avses vanligen utnyttjande av energi från jordens inre genom att man borrar djupa (över 3 km) brunnar i jordskorpan och låter vatten cirkulera via dessa, men också jordvärme (under 1 km) betraktas som geotermisk energi.
Finland är ett av de länder i EU som mest utnyttjar jordvärme, och medeldjup (500–3000 m) geotermisk energi ses som en lovande lösning med tanke på produktionen av förnybar värme. Tekniken kan också användas för säsongslagring av värme, vilket bidrar med en välbehövlig flexibilitet i energianvändningen. Det har även genomförts projekt för att demonstrera användningen av djup geotermisk energi, men i finländska förhållanden är det dyrt och tekniskt svårt att borra de brunnar som behövs, vilket gör dem mindre användbara och ekonomiskt lönsamma.
Diskussion kring energimålen för den kommande lagstiftningsperioden
Den andra punkten på agendan är politisk diskussion om en verklig energiunion. I det dokument som ordföranden berett som underlag för diskussionen konstateras att EU måste tackla flera utmaningar för att kunna fortsätta att främja sina energi- och klimatmål. Diskussionen handlar främst om vilka initiativ som ska prioriteras under den kommande lagstiftningsperioden för att man på effektivaste sätt ska kunna främja energiunionens mål och samtidigt garantera en trygg, överkomlig och hållbar energiframtid för alla européer.
Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade i juli initiativet till en ny giv för en ren industri, ”Clean Industrial Deal”, som den nya kommissionen kommer att lägga fram under sina första 100 dagar. Kommissionen kommer också att lägga fram en handlingsplan som gäller energi till rimliga priser. Dessutom väntas kommissionen komma med konkreta initiativ, bland annat en handlingsplan om elektrifiering och en färdplan där det fastställs hur EU helt och hållet ska göra sig av med importerad rysk energi.
I den rapport om Europas konkurrenskraft som Mario Draghi lade fram i september betonas att den största utmaningen för EU:s konkurrenskraft ligger i de höga energipriserna i jämförelse med EU:s viktigaste konkurrenter.
Finland anser att investeringar i ren energi fortsättningsvis ska främjas, framför allt på marknadsvillkor. Minskad användning av fossila bränslen bör prioriteras i åtgärderna för förnybar energi och energieffektivitet. EU:s beroende av tredjeländer, särskilt Ryssland, bör fortsättningsvis minskas, vilket stärker EU:s strategiska oberoende.
Energieffektivitetsmålen bör i första hand bidra till att minska utsläppen, inte till att begränsa konsumtionen. Den teknik som medlemsstaterna behöver för omställningen till ren energi bör beaktas på jämlika grunder. Finland är en stark förespråkare för kärnenergi som en utsläppsfri energiform inom ramen för omställningen till ren energi.
Mer information:
Riku Huttunen, överdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 50 431 6518
Elina Johansson, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 50 301 4607
Sanna Ek-Husson, specialsakkunnig, Finlands ständiga representation vid EU, Bryssel, tfn +32 470 206 178