Hoppa till innehåll

Lagar som gör arbetskraftsinvandringen smidigare träder i kraft

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 16.2.2023 14.50
Pressmeddelande

Ändringarna i utlänningslagen gör det smidigare att ansöka om uppehållstillstånd på grund av arbete och beslutsprocessen. Reformen är en del av en större helhet som syftar till att förkorta behandlingstiden för tillståndsansökan så att behandlingen i genomsnitt tar en månad. De nya bestämmelserna ökar automatiseringen av ansökningsprocessen, och även certifiering för arbetsgivare införs.

Regeringen har som mål att öka den arbets- och utbildningsrelaterade invandringen för att tillgången på kompetent arbetskraft ska kunna tryggas till stöd för Finlands tillväxt och internationalisering. Åtgärderna för att göra arbetskraftsinvandringen smidigare är en del av den färdplan för utbildnings- och arbetsrelaterad invandring som sträcker sig till 2035 och som under denna regeringsperiod har genomförts av åtgärdsprogrammet Talent Boost. 

De ändringar i 5 kap. i utlänningslagen som republikens president just har godkänt stöder andra åtgärder som redan vidtagits för att försnabba de arbetsrelaterade uppehållstillståndsprocesserna. Lagreformerna träder i kraft den 23 februari 2023.

”Det utvecklingsarbete som redan gjorts har gett resultat. Behandlingstiderna för alla arbetsbaserade tillstånd har förkortats betydligt, och när det gäller tillstånd för specialsakkunniga och tillväxtföretagare ligger vi redan nu på toppnivå i Europa. Den kraftiga ökningen av antalet beviljade tillstånd visar också att internationella experter ser Finland som attraktivt. Ändringarna i utlänningslagen är ett viktigt ytterligare verktyg för att göra migrationsprocessen ännu smidigare”, säger arbetsminister Tuula Haatainen.

Utnyttjande av automatisering försnabbar handläggningen

I utlänningslagen finns bestämmelser om allmänna villkor för beviljande av alla uppehållstillstånd på grund av arbete och om arbetsgivarens och arbetstagarens skyldigheter i samband med processen för uppehållstillstånd. 

De nya bestämmelserna gör det möjligt att utnyttja automatisering i större utsträckning och att använda uppgifter från olika myndighetsregister. Detta minskar behovet att begära uppgifter av den sökande eller arbetsgivaren.

Med tanke på ett snabbt tillståndsförfarande är det viktigt att sökanden och arbetsgivaren i första hand uträttar ärenden via webbtjänsten. Ansökan om tillstånd kan dock fortfarande lämnas in i pappersform. Förfarandet görs också smidigare genom möjligheten att sköta muntliga höranden via distansförbindelse. 

Lagen ändras mera flexibelt också så att det för det första tillståndet är tillräckligt att resedokumentet är i kraft när beslut fattas. Detta har redan tidigare varit praxis i samband med ansökningar om fortsatt tillstånd.

Certifiering för arbetsgivare gör tillståndsprocessen för tillförlitliga arbetsgivare smidigare 

I lagen finns bestämmelser om en ny certifiering för arbetsgivare. Den kan på ansökan beviljas en arbetsgivare som rekryterar mycket utländsk arbetskraft och som utifrån olika ekonomiska och andra nyckeltal har konstaterats vara en tillförlitlig aktör i ärenden som gäller uppehållstillstånd. Certifieringen av arbetsgivare påskyndar indirekt samtliga arbetsgivares tillståndsprocesser, eftersom de resurser som frigörs från att vissa arbetsskeden inte behöver upprepas kan användas för behandling av andra tillstånd.  

Två nya tillståndsgrunder

För den som har avlagt examen eller slutfört forskning i Finland föreskrivs om ett eget tillstånd. Vid beviljandet av tillståndet kan man i stor utsträckning beakta tryggandet av försörjningen. Genom ändringen främjas att minst 75 procent av de studerande stannar i Finland.  

Om uppehållstillstånd för specialsakkunniga föreskrivs också som ett eget tillstånd. För att tillstånd ska beviljas ska lönen vara minst lika stor som den genomsnittliga bruttolönen för löntagare.

Utnyttjande av arbetskraft förebyggs aktivt

Samtidigt som arbetskraftsinvandringen görs smidigare arbetar Finland aktivt för att bekämpa utnyttjandet av utländsk arbetskraft. I den reformerade lagen preciseras bestämmelserna om tillsynen över anlitandet av utländsk arbetskraft. 

Utöver arbets- och näringsbyrån kan enligt de nya bestämmelserna också Migrationsverket fatta ett beslut om vägran. Under beslutets giltighetstid beviljas inte uppehållstillstånd på grund av arbete för anställning hos arbetsgivaren. Samtidigt utvidgas tillämpningsområdet för beslutet om vägran till alla arbetsbaserade tillstånd. Beslutet fastställs för minst tre månader och högst ett år. 

Ytterligare information:
Emily Strohm, ministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7160
Jarmo Tiukkanen, regeringssekreterare, tfn 029 504 7355 (inte anträffbar 20–24.2)
Kristel Stenman-Huuskonen, projektchef, tfn 029 504 7350

Finansieras av Europeiska unionen - NextGenerationEU.