Hoppa till innehåll

Ministeriet har stängt av regeringsrådet Sorainen från tjänsteutövning medan brottsutredningen pågår

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 7.11.2022 16.02
Pressmeddelande

Arbets- och näringsministeriet har beslutat att stänga av regeringsrådet Olli Sorainen från tjänsteutövning medan den brottsutredning som gäller honom pågår. Avstängning från tjänsteutövning betyder att tjänsteutövningen tillfälligt avbryts.

Enligt centralkriminalpolisen misstänks Sorainen för grovt tagande av muta och grovt missbruk av tjänsteställning. Misstanken har samband med en omfattande utredning där det misstänks att thailändska bärplockare som arbetat i Finland har fallit offer för människohandel 2020–2022. 

Sorainens avstängning från tjänsteutövning träder i kraft den 8 november 2022 eller senast när han får del av beslutet. I enlighet med statstjänstemannalagen följer arbets- och näringsministeriet grunderna för avstängningen och fattar vid behov ett nytt beslut i ärendet om omständigheterna förändras. 

Enligt statstjänstemannalagen kan en tjänsteman stängas av från tjänsteutövning under tiden för åtal för brott samt därav betingade undersökningar, om dessa kan inverka på tjänstemannens förutsättningar att sköta sina uppgifter. 

Helsingfors tingsrätt häktade Sorainen den 30 oktober på grundval av polisens häktningsyrkande. Han frigavs från häktet den 4 november. Enligt de uppgifter som centralkriminalpolisen lämnat till ministeriet fortsätter den brottsutredning som gäller honom med de brottsrubriceringar som uppgetts tidigare.

Mer information: 
Heidi Nummela, personal- och förvaltningsdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 396 0221