Ministerrådet diskuterar direktiv om stärkta anställningsvillkor för praktikanter
Ministerrådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor sammanträder i Bryssel den 2 december 2024. Arbetsminister Arto Satonen företräder Finland vid mötet.
Rådet ska vid sitt möte behandla kommissionens förslag till direktiv om förbättring av anställningsvillkoren för praktikanter. Syftet är att komma till rätta med anställningsförhållanden som kamouflerats som praktik och att garantera praktikanter i anställningsförhållande skäliga anställningsvillkor, inklusive lön, i förhållande till andra arbetstagare. Det ungerska ordförandeskapet strävar efter att det ska nås en allmän riktlinje vid mötet, dvs. att majoriteten av medlemsländerna är eniga om ändringarna i direktivförslaget.
Finland anser att direktivets mål att förbättra ställningen för praktikanter i anställningsförhållande är viktigt. Finland har vid förhandlingarna betonat behovet av ett tydligt tillämpningsområde, medlemsländernas behörighet i fråga om de nationella utbildningssystemen samt respekten för arbetsmarknadsparternas roll bland annat när det gäller att avtala om anställningsvillkor. Förhandlingarna har framskridit i den riktning som Finland hoppats på.
”I Finland innebär ett anställningsförhållandet redan trygghet för alla arbetstagare, även för praktikanter som har ett anställningsförhållande. Praktikanternas lön har ofta förhandlats fram redan i kollektivavtalen. Praktikanternas anställningsvillkor förtjänar samma skydd i alla medlemsländer”, säger arbetsminister Arto Satonen.
Europaparlamentet har ännu inte börjat behandla förslaget. Fortfarande återstår alltså att samordna kommissionens, rådets och parlamentets ståndpunkter vid de så kallade trepartsförhandlingarna. Efter ett slutligt antagande av direktivet ska medlemsstaterna genomföra direktivet inom två år efter att det har trätt i kraft.
Rådet diskuterar även lösningar på demografiska utmaningar
Rådet ska också hålla en riktlinjedebatt om övergripande lösningar på demografiska utmaningar. Med demografiska utmaningar avses demografiska förändringar som kan leda till ekonomiskt, socialt eller politiskt tryck på samhället. Demografiska utmaningar kan vara en åldrande befolkning, sjunkande nativitet eller migration.
Finland står inför samma demografiska utmaningar som de övriga EU-länderna. Arbetsminister Satonen framhåller vikten av ett lösningsorienterat förhållningssätt.
”I Finland strävar vi efter att lösa dessa utmaningar på ett övergripande sätt. Vi vidtar åtgärder bland annat för att säkerställa en aktiv ålderdom med bibehållen funktionsförmåga”, betonar arbetsminister Satonen.
Ministrarna ska också diskutera prioriteringarna inom sysselsättning och socialpolitik som en del av den europeiska planeringsterminen.
Rådet har för avsikt att vid mötet anta slutsatser om
- brist på arbetskraft och kompetens i EU
- främjande av social inkludering av personer med funktionsnedsättning
- förbättrande av tillgången till tjänster för att främja social inkludering av marginaliserade grupper, inklusive romer
- balans mellan arbets- och familjeliv och jämställdhet för alla generationer mot bakgrund av demografiska utmaningar
- kvinnors och flickors psykiska hälsa.
Mer information:
Jaakko Aromaa, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 047 110
Anna Toni, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 361 (direktivet om praktikanter)
Riikka-Maria Turkia, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 135 (samordnare för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor)
Ville Korhonen, råd för internationella ärenden, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 010 (demografiska utmaningar)
Ministeriets pressmeddelande 6.6.2024: Statsrådet framförde sin ståndpunkt om kommissionens förslag om att förbättra ställningen för praktikanter i anställningsförhållanden