Hoppa till innehåll

Mötet i rådet (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor) behandlar bristen på arbetskraft och kompetens samt främjandet av sysselsättningen av personer med funktionsnedsättning

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 15.7.2024 10.06
Pressmeddelande

Mötet i rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor (EPSCO) ordnas i Bryssel den 16 juli 2024. Vid mötet behandlas bland annat bristen på arbetskraft och kompetens i EU samt främjandet av sysselsättningen och den sociala delaktigheten för personer med funktionsnedsättning. Arbetsminister Arto Satonen företräder Finland vid mötet.

Lösningar på arbetskrafts- och kompetensbristen söks på EU-nivå och nationellt

Enligt Europeiska kommissionens prognoser kommer det att finnas betydande brist på arbetskraft och kompetens inom EU år 2024. Vid mötet kommer ministrarna att föra en riktlinjedebatt om utmaningarna och lösningarna i fråga om arbetskrafts- och kompetensbristen. Utifrån diskussionen antas sysselsättnings- och socialpolitiska rekommendationer för medlemsländerna. Rådet har dessutom som mål att anta bedömningarna av genomförandet av de landsspecifika rekommendationerna från 2023.

”Arbetskrafts- och kompetensbristen är utmaningar som förutsätter både nationella åtgärder och samarbete på EU-nivå. Det är viktigt att medlemsländerna får tydliga rekommendationer och stöd för att lösa dessa problem. Tillgång på kompetent arbetskraft är en central faktor för Europas konkurrenskraft”, konstaterar arbetsminister Satonen.

Finland anser att det är viktigt att åtgärderna på EU-nivå för att lösa bristen på arbetskraft och kompetens genomförs med utnyttjande av bästa praxis och praxis som konstaterats vara effektiv i olika länder samt utan att öka de offentliga utgifterna.

Finland betonar upprätthållandet av EU:s strategiska konkurrenskraft, där tillgången på utbildad arbetskraft är en central faktor. Det är viktigt att främja rörligheten för att säkerställa strategisk kompetens särskilt inom sektorer med hög produktivitet. Att trygga tillgången på experter förutsätter också åtgärder på EU-nivå för att göra den internationella rekryteringen och invandringen smidigare.

Främjande av sysselsättningen och den sociala delaktigheten för personer med funktionsnedsättning

Vid mötet behandlas också den sociala delaktigheten för personer med funktionsnedsättning och deras deltagande på arbetsmarknaden. Ministrarna diskuterar hur man på EU-nivå och nationell nivå kan förbättra möjligheterna till sysselsättning för personer med funktionsnedsättning och minska den sociala utslagningen. 

”Främjandet av sysselsättningen för personer med funktionsnedsättning är en viktig del för att nå regeringens sysselsättningsmål på 80 procent. Ett flexibelt arbetsliv gör det lättare för partiellt arbetsföra och även många andra grupper att delta i arbetslivet. Ett bra exempel på detta är att man erbjuder alternativ för heltidsarbete. Regeringen funderar också på hur arbetsgivare kan stödjas när de anställer personer med svår ställning på arbetsmarknaden”, berättar arbetsminister Satonen.

Under lunchen diskuterar ministrarna regional sammanhållning för att främja social delaktighet.

”EU:s sammanhållningspolitik måste utvecklas med beaktande av det geopolitiska läget. Östra och Norra Finlands ställning vid den yttre gränsen mot Ryssland och ökningen av gränsområdenas livskraft är också säkerhetsfrågor”, betonar arbetsminister Satonen.

Mer information:
Veera Svahn, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7321
Anna Toni, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7361 (på semester fram till 12.8.2024).
Minna Ylikännö, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7102
Päivi Bosquet, undervisningsråd, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 029 533 0375
Tallamaria Maunu, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7374
Jenni Heikka, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7163
Ville Korhonen, råd för internationella ärenden, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 029 516 3010
e-post: [email protected]