Hoppa till innehåll

Ny ansökningsomgång för solenergiprojekt via EU:s finansieringsmekanism för förnybar energi har öppnats

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 6.8.2024 11.59
Pressmeddelande

Luxemburg finansierar åter projekt för förnybar energi som genomförs i andra EU-medlemsstater. Finansiering kan sökas till ett belopp av sammanlagt 52,4 miljoner euro och det sker via EU:s finansieringsmekanism för förnybar energi (RENEWFM).

Finland deltar också denna gång i finansieringsmekanismen genom att erbjuda finansiering för högst 400 megawatt (MWp) solenergi. Utöver de finländska solenergiprojekten konkurrerar också de landbaserade vindkraftsprojekt som byggs i Estland om finansieringen.

De projekt som beviljas stöd väljs genom konkurrensutsättning som sköts av Europeiska genomförandeorganet för klimat, infrastruktur och miljö CINEA. Ansökan enligt finansieringsmekanismen öppnades den 30 juli 2024 och är öppen fram till den 4 mars 2025.

Vid projektansökan iakttas bland annat följande villkor:

  • Projekten ska inleda produktion den 4 mars 2027.
  • Takpriset för stödet är 300 000 euro/MWp och projektets storlek ska vara 10–80 MWp.
  • Av den areal som projektet kräver kan högst 20 procent vara skog eller jordbruksmark som för närvarande är i produktion. Begränsningen gäller inte projekt där jordbruksproduktionen slås samman till en del av projektet (s.k. agri-PV).
  • Antalet fullasttimmar för kraftverket förväntas vara minst 1 000 timmar per år.
  • Den sökande ska visa att han eller hon har tillräcklig kompetens och erfarenhet av motsvarande projekt samt ekonomiska förutsättningar att genomföra projektet.
  • Projektet ska vara tillräckligt långt framskridet för att delta i ansökan. När ansökan lämnas in ska åtminstone förhandlingarna om bygglov och nätanslutning ha inletts.

Närmare ansökningsanvisningar och information om finansieringsmekanismen finns på CINEAs webbplats och på Europeiska kommissionens portal EU Funding & Tenders. Avsikten är att ordna ett informationsmöte om utlysningen på hösten. Arbets- och näringsministeriet informerar senare om den exakta tidpunkten och platsen för tillställningen.

Finland deltog i anbudsförfarandet inom finansieringsmekanismen även 2023

Finland deltog i RENEWFM-finansieringsmekanismen redan i fjol. Det avtal om deltagandet i finansieringsmekanismen som Finland och Luxemburg ingick i februari 2023 var det första av sitt slag inom EU. I och med det berättade CINEA i början av sommaren i år att sju solparksprojekt i Finland beviljades sammanlagt 27,5 miljoner euro i finansiering från Luxemburg. 

Inom mekanismen får ”den bidragande staten” (här Luxemburg) 80 procent av den förnybara energi som projekten producerar i form av statistiska överföringar under en period på 15 år. Finland tillåter i egenskap av värdland att de projekt som finansieras genom mekanismen byggs på det egna territoriet och får den energi som producerats och nyttan av investeringarna i Finland. 

Mer information:
Salla Palander, sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7049 (inte anträffbar 12–30.8)
Outi Vilén, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7016