Hoppa till innehåll

Regeringens finansutskott har godkänt ett energistöd på 28 miljoner euro till Nordic Ren-Gas Oy för koldioxidavskiljning och metanisering

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 3.10.2024 13.51
Pressmeddelande

Regeringens finansutskott godkände den 30.10.2024 ett åtagande enligt vilket arbets- och näringsministeriet kan besluta om beviljandet av ett energistöd på 28 048 200 euro till Nordic Ren-Gas Oy för en investering i metanisering av förnybar vätgas som planeras i Lahtis.

Arbets- och näringsministeriet förbereder stödbeslutet för beslut av miljö- och klimatminister Kai Mykkänen inom kort.

"Detta projekt genomför konkret målen i regeringsprogrammet om koldioxidinfångning och utnyttjande av koldioxid. Projektet skulle producera metan i industriell skala för trafikbruk från förnybar vätgas och koldioxid som avskiljs från rökgaser. Dessutom kommer den värme som genereras i processen att matas in i fjärrvärmenätet. Liknande anläggningar planeras även på andra håll i Finland", säger minister Kai Mykkänen.

Nordic Ren-Gas Oy planerar en produktionsanläggning för förnybart metan på 50 MW i Lahtis. Anläggningen skulle producera förnybart metan genom metanisering av koldioxid som avskiljs från rökgaser från Lahtis Energia Oys Kymijärvi II ja III kraftverk. Anläggningen ska också producera förnybar vätgas via elektrolys som bearbetas till metan. Metan matas i nätet.

Anläggningen skulle årligen producera cirka 410 GWh metan och cirka 128 GWh värme. Enligt bolaget planeras investeringsprojektet starta år 2025 och färdigställas år 2028.

Innovation i projekt ligger i produktionen av förnybart trafikmetan från förnybar vätgas och koldioxid som avskiljs från rökgaser i industriell skala. Dessutom utnyttjas den värme som genereras i processen som fjärrvärme.

Enligt bolagets uppskattning skulle de fossila koldioxidutsläppen minska med cirka 138 000 ton per år som ett resultat av projektet. Under byggtiden förväntas projektet skapa cirka 83 årsverken och leda till 17 nya arbetstillfällen.

Mer information: 
miljö- och klimatministerns specialmedarbetare Lyydia Ylönen, tfn. 050 476 1341
specialsakkunnig Olli Salo, ANM, tfn. 0295 047 322
industriråd Pekka Grönlund, ANM, tfn. 0295 064 815