Hoppa till innehåll

Regeringens proposition om en inkomstgräns för uppehållstillstånd för arbetstagare på remiss

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 20.12.2023 14.44
Pressmeddelande

För uppehållstillstånd för arbetstagare fastställs en inkomstgräns på 1 600 euro. Framöver ska det föreskrivas om inkomstgränsen genom en förordning av statsrådet. Regeringens proposition är på remiss fram till den 31.1.2024.

Regeringens mål är att effektivisera den arbetsrelaterade invandringen med flera åtgärder för att stärka den ekonomiska tillväxten och för att Finland ska få lämplig arbetskraft för sina behov. Samtidigt ska det säkerställas att de som kommer till Finland för att arbeta får en lön för arbetet som de klarar sig på.

I syfte att främja målen fastställs för uppehållstillstånd för arbetstagare en inkomstgräns på 1 600 euro. Alla arbetstagare vars kompetensgrupp eller bransch inte har något särskilt uppehållstillstånd ansöker om uppehållstillstånd för arbetstagare. Typiskt är det fråga om yrkeskunniga personer. Numera är inkomstgränsen cirka 1 300 euro.

Inkomstgränsen stöder också regeringens mål att öka mängden heltidsarbete i Finland. I huvudsak hamnar deltidsanställda under inkomstgränsen på 1 600 euro.

I fortsättningen ska bestämmelser om inkomstgränsen för uppehållstillstånd för arbetstagare utfärdas genom förordning av statsrådet. Statsrådet bör fastställa en sådan miniminivå för inkomstgränsen  att arbetskraftsinvandringen stärker de offentliga finanserna och tillgången på arbetskraft inte äventyras i onödan.

En mer omfattande utredning om effekterna av inkomstgränserna för arbetsrelaterade tillstånd och om en lämplig nivå pågår vid arbets- och näringsministeriet. Resultaten av utredningen som blir klar i början av 2024 kan utnyttjas vid fastställandet av inkomstgränser i fortsättningen.

Målet är att propositionen ska träda i kraft 2024

Regeringens proposition är på remiss 20.12.2023–31.1.2024. Utlåtanden kan lämnas i tjänsten utlåtande.fi. Ni kan också skicka utlåtandet per e-post till adressen kirjaamo.tem(at)gov.fi.

Efter remissbehandlingen fortsätter lagberedningen vid ministeriet. Målet är att propositionen överlämnas till riksdagen i vårsessionen 2024 och ändringarna träda i kraft ännu under 2024.

Mer information:

Ariann Grandell, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7236
Veera Svahn, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7321 (frågor till arbetsministern)