Remissbehandlingen inleds: skyddsarbete vid arbetskonflikter tryggas genom lag
Det föreslås att arbetstagarföreningarna åläggs en lagstadgad skyldighet att se till att arbetskonflikten inte allvarligt äventyrar till exempel liv, hälsa, arbetsgivarens egendom eller miljön. Arbets- och näringsministeriet ordnar ett remissförfarande om lagändringarna 22.11.2024−3.1.2025. De föreslagna ändringarna har beretts i en trepartsarbetsgrupp som inte var enig i sitt arbete.
Bakgrunden till lagprojektet är riksdagens uttalande från 2022 då den stiftade en temporär lag om tryggande av nödvändig hälso- och sjukvård och hemvård under arbetskonflikten. Riksdagen förutsatte då att statsrådet utreder utvecklingsbehoven i fråga om skyddsarbete och vid behov bereder lagstiftningsförslag genom vilka organiseringen av skyddsarbete tryggas i konfliktsituationer. Genomförandet av riksdagens uttalande ingår i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering.
Lagstadgad omsorgsplikt för arbetstagarföreningar
Med skyddsarbete avses i allmänhet arbete som det är nödvändigt att sköta under en arbetskonflikt för att till exempel liv, hälsa, maskiner och anordningar på arbetsplatsen eller miljön inte ska äventyras.
Det finns för närvarande inga bestämmelser i lag om skyddsarbete under arbetskonflikter i fråga om anställda i arbetsavtalsförhållande, utan beslut om skyddsarbete fattas av den arbetstagarförening som deltagit i arbetskonflikten och vid behov förhandlar arbetstagar- och arbetsgivarsidan om det.
I arbetsgruppens betänkande föreslås det att arbetstagar-, tjänstemanna- och tjänsteinnehavarföreningar ska åläggas en lagstadgad omsorgsplikt. Detta innebär att de när de verkställer en arbetskonflikt ska se till att arbetskonflikten inte allvarligt äventyrar till exempel liv, hälsa, arbetsgivarens egendom eller miljön. Skyldigheten förutsätter att vissa uppgifter eller funktioner helt lämnas utanför arbetskonflikten eller alternativt ges tillräckligt med skyddsarbete.
Arbetsgivaren kan kräva att domstolen förbjuder en sådan arbetskonflikt i samband med vilken arbetstagarföreningen inte begränsar arbetskonflikten eller ger skyddsarbete på det sätt som förutsätts i lagen.
Regeringen har som mål att lämna en proposition till riksdagen i början av året
Utkastet till regeringsproposition som är på remiss har beretts på trepartsbasis i en arbetsgrupp som tillsatts av arbets- och näringsministeriet. Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf, STTK rf, Akava ry, Finlands näringsliv EK, Företagarna i Finland rf, Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT och Statens arbetsmarknadsverk var representerade i arbetsgruppen. Arbetsgruppen var inte enig i sitt arbete.
Arbets- och näringsministeriet ordnar ett remissförfarande om betänkandet 22.11.2024−3.1.2025. Tjänstemannaberedningen fortsätter efter remissbehandlingen. Målet är att regeringen ska lämna propositionen till riksdagen i början av året 2025.
Mer information:
Nico Steiner, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 9001
Frågor och svar om tryggande av skyddsarbetet vid arbetskonflikter