Hoppa till innehåll

Statsrådet fattade beslut om ytterligare satsningar i östra Finland

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 14.06
Pressmeddelande
Den här bilden är komposition av europengar och EU-flag.

Statsrådet har beslutat att anvisa sammanlagt sju miljoner euro i anslag för att stödja hållbar tillväxt och livskraft i regionerna för att hantera den plötsliga strukturomvandlingen i Imatraregionen och för tillväxtprogrammet för hållbar turism i östra Finland.

Statsrådet har den 10 oktober 2024 beslutat anvisa sammanlagt 2 000 000 euro av anslaget för stödjande av hållbar tillväxt och livskraft i regionerna (AKKE) för genomförandet av handlingsplanen för plötslig strukturomvandling i Imatraregionen och dess närområde.

Arbets- och näringsministeriet har dessutom beslutat att genom ett separat beslut anvisa Imatraregionen 2 000 000 euro av Europeiska regionala utvecklingsfondens (ERUF) fullmakt för företagsstöd för att riktas till nycklarna för regionens nya tillväxt. Dessa söks särskilt genom projekt som hänför sig till energi- och miljöteknik, bioekonomi och cirkulär ekonomi, metallbranschen och artificiell intelligens.

Utgångspunkten för hanteringen av strukturomvandlingar är att ansvaret finns hos regionens egna aktörer. En god beredskap i regionen ökar effekterna av regionens egna och statens satsningar vid en plötslig och kontinuerlig strukturomvandling. En förutsättning för statsrådets tilläggsåtgärder och tilläggsfinansiering är att de kan bedömas ha en väsentlig betydelse för att hitta ett nytt arbete samt för skapandet av ny företagsverksamhet och nya arbetstillfällen.

Den långvariga strukturomvandlingen i Imatraregionen har tillspetsats i och med de direkta konsekvenserna av Rysslands anfallskrig och den föregående covid-19-pandemin. I regionen har den traditionellt starka skogsindustrin lidit av det svaga och osäkra konjunkturläget samt av de dyrare råvaru- och logistikkostnaderna till följd av Rysslands anfallskrig. Det svaga konjunkturläget har lett till omfattande minskningar av antalet arbetsplatser och permitteringar i regionen.
Utöver skogsindustrin har den regionala ekonomin i Imatra ekonomiska region och landskapet Södra Karelen försvagats av minskningarna inom verkstadsindustrin, logistiken, turismen, handeln och tjänsterna.

Tillväxtprogrammet för turismen i östra Finland sätter fart på hållbar turism

Statsrådet har samtidigt beslutat att dela ut sammanlagt 3 000 000 euro av anslaget för stödjande av hållbar tillväxt och livskraft i regionerna till Visit Finlands tillväxtprogram för hållbar turism i östra Finland.

Tillväxtprogrammet för hållbar turism i östra Finland består av Visit Finlands projekt och projekt som främjar hållbar turism i regionerna i östra Finland. Visit Finlands projekt, som genomförs med anslaget för stödjande av hållbar tillväxt och livskraft i regionerna, fokuserar på internationell säljfrämjande verksamhet, marknadsföring och förbättring av konkurrenskraften inom turismen i östra Finland. Projektets satsningar fokuserar på det arbete som utförs tillsammans med ett nätverk av spetsföretag i östra Finland med internationell försäljningspotential.

Tillväxtprogrammet för hållbar turism i östra Finland fokuserar på Visit Finlands starka sidor som främjare av internationell tillväxt och kompletterar för sin del de regionala projektens och de regionala organisationernas ansträngningar för internationell tillväxt för att uppnå det gemensamma målet.

En förutsättning för att Visit Finlands projekt ska kunna genomföras är att landskapen i östra Finland förbinder sig till de regionala åtgärder som ett framgångsrikt genomförande av projektet förutsätter. I tillväxtprogrammet för hållbar turism och i beredningen av programmet för östra Finland deltar Kymmenedalens, Södra Karelens, Norra Karelens, Södra Savolax, Norra Savolax och Kajanalands landskapsförbund.

Genom att satsa på turismen är det möjligt att skapa ny konkurrenskraft i östra Finland och stärka dess dragnings- och hållkraft för såväl invånarna som investeringarna i och med nya arbetsplatser och tjänster. I östra Finland har man redan tagit nya initiativ inom turismen och det finns potential för att utvidga marknaden.

Insatserna är en del i stärkandet av östra Finlands livskraft

De satsningar som nu görs är en del av regeringens mer omfattande åtgärder för att stärka östra Finlands livskraft. På våren tillsatte statsminister Petteri Orpo beredningsgrupperna och delegationerna för programmen för Norra och Östra Finland. Deras uppgift är att utarbeta förslag till åtgärdsprogram för sina områden före utgången av 2024.

De regionala programmen syftar till att främja ett fullt utnyttjande av möjligheterna i Norra och Östra Finland när det gäller ekonomisk tillväxt, regional livskraft, påskyndande av investeringar, kompetensutveckling och tillgång på arbetskraft.

Dessutom ska programmen främja Finlands försörjningsberedskap och självförsörjning i det förändrade säkerhetspolitiska läget och försöka stärka säkerheten i det nordiska samarbetet, EU-samarbetet och Nato-samarbetet på ett sätt som beaktar den nya geopolitiken och våra förbindelser västerut.

Mer information

Teemu Hartikainen, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 050 563 0200
Hanna-Maria Urjankangas, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7127

Kommuner, städer och statens regionförvaltning Orpos regeringsprogram