Hoppa till innehåll

Utkast till Tesis investeringsstrategi på remiss

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 1.10.2024 9.31 | Publicerad på svenska 2.10.2024 kl. 10.46
Pressmeddelande
Tesi -logo

Arbets- och näringsministeriet ber om utlåtanden om utkastet till strategi av den arbetsgrupp som berett Finlands Industriinvesterings (Tesi) investeringsstrategi. Utlåtanden kan lämnas till och med den 14 oktober 2024.

Finlands Industriinvestering ges en ny starkare industripolitisk roll som fokuserar på ekonomisk tillväxt, förnyelse och främjande av investeringar. Tesi får också starkare resurser för att genomföra den nya uppgiften. 

Enligt förslaget ska Industriinvesterings hela investeringsverksamhet förnyas. Dess totala investeringsvolym fördubblas och volymen på direktinvesteringsverksamheten ökar mer än fem gånger. Av investeringsverksamheten hänför sig 60 procent till en helt ny uppgift och 40 procent av investeringsverksamheten förnyas avsevärt. Enligt investeringsplanen gör Tesi åren 2025–2029 investeringar till ett värde av sammanlagt 1,8 miljarder euro, vilket dessutom kanaliserar sammanlagt nästan 12 miljarder euro i privat tillväxtkapital till marknaden. 

Efter remissbehandlingen överlämnas arbetsgruppens förslag till näringsminister Wille Rydman. 

I enlighet med regeringsprogrammet för Petteri Orpos regering effektiviseras statens kapitalplaceringsverksamhet genom att den koncentreras till Finlands Industriinvestering-koncernen. Det nya Tesi inleder sin verksamhet i början av 2025. 

Mer information: 
Kari Virtanen, handelsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7707