Utökade möjligheter att ingå lokala avtal
Den 19 december 2024 stadfäste republikens president lagändringar som utökar möjligheterna att ingå lokala avtal. Ändringarna träder i kraft den 1 januari 2025.
Att öka användningen av lokala avtal är en av regeringens arbetsmarknadsreformer. I och med reformen är lokala avtal möjliga i alla företag oberoende av om företaget hör till en arbetsgivarorganisation eller om det finns en förtroendeman vid företaget eller ej.
Företagsspecifika kollektivavtal kan ingås med avvikelse från lagen
I nuläget är det möjligt att avvika från flera bestämmelser i arbetslagstiftningen genom ett kollektivavtal mellan nationella arbetsgivar- och arbetstagarföreningar. Från och med årsskiftet gäller motsvarande möjlighet även företagsspecifika kollektivavtal. Även en medlemsförening i en riksomfattande arbetstagarförening kommer att kunna vara en avtalspart som företräder arbetstagarsidan.
De tvingande bestämmelserna i arbetslagstiftningen kommer också i fortsättningen att trygga en miniminivå i anställningsvillkoren.
Gula kollektivavtal avskaffas
I och med att möjligheterna att ingå avtal utvidgas måste så kallade gula kollektivavtal förhindras, det vill säga, det måste säkerställas att den avtalsslutande arbetstagarföreningen verkligen representerar arbetstagarna. När arbetstagarföreningens avsikter bedöms ska såväl föreningens formella syfte som föreningens faktiska mål och verksamhet beaktas.
Förbuden mot lokala avtal avskaffas för branscher som omfattas av allmänt bindande avtal
Enligt gällande lagstiftning är det inte möjligt för en arbetsgivare som följer ett allmänt bindande kollektivavtal att ingå lokala avtal som avviker från vissa bestämmelser i arbetslagarna trots att kollektivavtalet ger en möjlighet till det. Möjligheten att ingå lokala avtal inom branscher som omfattas av allmänt bindande avtal är också i övrigt förknippad med osäkerhet.
Förbudet mot lokala avtal slopas och till lagen fogas en uttrycklig bestämmelse om möjligheten att ingå lokala avtal också inom branscher som omfattas av ett allmänt bindande avtal.
Samtidigt ökas tillsynen över lokala avtal inom branscher som omfattas av allmänt bindande avtal. Det lokala avtalet ska tillställas arbetarskyddsmyndigheten och för försummelse av skyldigheten kan det påföras en försummelseavgift. Det gäller emellertid inte avtal som ingås med enskilda arbetstagare.
Lokala avtal kan ingås trots att arbetsplatsen inte har en förtroendeman
I regel ska parterna i lokala avtal även i fortsättningen utses på basis av kollektivavtalet. Om kollektivavtalet förutsätter att en förtroendeman deltar som part i lokala avtal och om arbetsplatsen har en sådan ska det lokala avtalet fortsättningsvis ingås med förtroendemannen.
Om det inte finns någon förtroendeman på arbetsplatsen kan parterna i kollektivavtalet komma överens om ett alternativt sätt att ingå avtal. Om arbetsplatsen inte har något etablerat förfarande för detta kan det lokala avtalet i sista hand ingås med ett förtroendeombud.
Förtroendeombudens kompetens att ingå lokala avtal förbättras
Reformen förbättrar förtroendeombudets kompetens att ingå lokala avtal. Om ett förtroendeombud i egenskap av företrädare för personalen ingår ett lokalt avtal ska arbetsgivaren stödja ombudets förutsättningar i fråga om kunskaper och kännedomen om arbetsplatsens villkor.
Arbets- och näringsministeriet följer upp reformens effekter
Regeringen lämnade en proposition om lagändringarna till riksdagen den 5 september 2024. Riksdagen godkände lagändringarna den 13 december 2024, men med villkoret att arbets- och näringsministeriet följer upp reformens effekter. Ministeriet ska enligt riksdagens uttalande före utgången av 2026 göra en utredning om hur reformen påverkar avtalsparterna. Utredningen ska särskilt bedöma om och hur även lokala avtal med personalen eller en personalgrupp kan bli möjliga.
Mer information:
Jaakko Aromaa, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 047 110
Elli Nieminen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7056