Hoppa till innehåll

Arbetsgrupp ska bereda en ny lag om cirkulär ekonomi

miljöministeriet
Utgivningsdatum 28.8.2024 12.04
Pressmeddelande

En arbetsgrupp tillsatt av miljöministeriet har inlett sitt arbete för att bereda en ny lag om cirkulär ekonomi. Lagen om cirkulär ekonomi kommer att ersätta den gällande avfallslagen.

Syftet med den nya lagen om cirkulär ekonomi är att förtydliga lagstiftningen på avfallsområdet. Avsikten är att minska regleringsbördan, förtydliga förhållandet mellan avfallsbestämmelserna och produkt- och kemikaliebestämmelserna samt utveckla verksamhets- och investeringsmiljön för aktörer inom cirkulär ekonomi. Syftet med beredningen är också att i allt högre grad beakta materialens hela livscykel och främja återvinningen av dem. Samtidigt förbättras offentligheten för och tillgången till information om avfall och avfallshantering och genomförs EU-lagstiftning som är under beredning.

Arbetsgruppen håller sitt konstituerande möte den 28 augusti 2024 och dess mandatperiod sträcker sig till den 31 december 2025. Ordförande för arbetsgruppen är Anna-Maija Pajukallio från miljöministeriet och vice ordförande Jarmo Muurman från miljöministeriet. Beredningen sker i växelverkan med samarbetsgruppen för avfallsfrågor och cirkulär ekonomi. 

Arbetsgruppens första möte föregicks av ett seminarium som miljöministeriet ordnade den 28 augusti 2024 för att inleda beredningen av lagen om cirkulär ekonomi. Vid seminariet hölls presentationer bland annat om utvecklingen av EU-lagstiftningen, alternativen till nationell reglering och materialflödena i Finlands samhällsekonomi.

”Lagen om cirkulär ekonomi är ett viktigt steg när vi utvecklar vår lagstiftning så att den i allt högre grad stöder materialets kretslopp och bevarandet av materialets värde. Vårt mål är att främja utvecklingen av marknaden för cirkulär ekonomi. Samtidigt som lösningarna inom cirkulär ekonomi är nödvändiga för att bekämpa klimatförändringar och förlusten av biologisk mångfald, medför de stora möjligheter för många av våra pionjärföretag”, sade miljö- och klimatminister Kai Mykkänen, som öppnade seminariet.

Regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering innehåller flera föresatser som gäller utvecklingen av cirkulär ekonomi och marknaden för cirkulär ekonomi. Enligt regeringsprogrammet ska man bland annat övergå till ett livscykeltänkande där cirkulär ekonomi kan erbjuda konkurrensfördelar samt öka användningen av återvunnet material på marknadsvillkor genom att ändra avfallslagstiftningen.

Mer information

Jussi Kauppila
lagstiftningsråd
tfn 0295 250 085
[email protected]

Olli Laukkanen
specialsakkunnig
tfn 0295 250 099
[email protected]

Emma-Stina Vehmanen
ministerns specialmedarbetare
tfn 040 847 1992
[email protected]