Hoppa till innehåll

Begäran om utlåtande om smidigare behandling av miljöärenden – tillståndsförfarandena utvecklas mot en modell med ett enda serviceställe

miljöministeriet
Utgivningsdatum 20.6.2024 10.09
Pressmeddelande

Miljöministeriet begär utlåtanden om ett förslag till regeringsproposition som syftar till att göra behandlingen av miljöärenden vid det kommande Tillstånds- och tillsynsverket smidigare och att främja modellen med ett enda serviceställe för tillståndsförfaranden. Utlåtanden kan lämnas fram till den 30 augusti 2024.

Miljöministeriets lagstiftningsprojekt om ett enda serviceställe hänför sig till reformen av statens regionförvaltning som är under beredning, och i samband med reformen omorganiseras statens tillstånds-, styrnings- och tillsynsuppgifter. I och med detta förändras miljöförvaltningen avsevärt, eftersom regionförvaltningsverken och närings-, trafik- och miljöcentralerna läggs ner. När det gäller tillstånds- och tillsynsuppgifter ersätts de av en enda riksomfattande myndighet: Tillstånds- och tillsynsverket. Utkastet till regeringsproposition om reformen av statens regionförvaltning skickades på remiss i dag.

De viktigaste miljörelaterade tillståndsförfarandena via ett enda serviceställe

I utkastet till regeringsproposition föreslås flera ändringar av bestämmelser som ska göra behandlingen av miljöärenden, och i synnerhet tillståndsförfarandena, smidigare. Vid servicestället för miljöfrågor ska de viktigaste miljörelaterade tillståndsförfarandena, såsom uppgifterna enligt miljöskyddslagen, vattenlagen och naturvårdslagen samt uppgifter som rör förfarandet vid miljökonsekvensbedömning, skötas av en enda myndighet. Tillstånd söks via ett elektroniskt ärendehanteringssystem, på ett enda ställe.

Syftet med de förslag som ingår i regeringspropositionen är att öka enhetligheten och främja nationellt enhetliga verksamhetssätt i miljörelaterade tillståndsförfaranden. Dessutom vill man stärka utnyttjandet av myndighetens sakkunskap vid behandlingen av miljöärenden, särskilt i början av projekten. Målet är att öka samarbetet mellan myndigheter och projektaktörer och ge myndigheterna en större roll i förhandsstyrningen av och rådgivningen till kunderna. Detta förbättrar kvaliteten på besluten och ökar deras förutsägbarhet, vilket minskar behovet av att söka ändring.

Genom lagändringarna kan man främja investeringar, den gröna omställningen och Finlands konkurrenskraft. Genom de förslag som lagts fram i projektet gör man allt större framsteg i riktning mot ett enda serviceställe för miljöärenden, där tillståndsmyndighetens expertis stärks och där uträttandet av ärenden och ansökan om tillstånd sker på ett användarorienterat sätt och digitalt via en enda tillståndsprocess. För att trygga ett smidigt förfarande ska den som ansöker om tillstånd ha möjlighet att i god tid på förhand diskutera de skyldigheter, utredningsbehov och förbehåll som hänför sig till tillståndsförfarandena.

”Arbetet för smidigare tillståndsförfaranden och principen om ett enda serviceställe framskrider i enlighet med regeringsprogrammet. På detta sätt gör vi Finland mer attraktivt som investeringsobjekt, i synnerhet när det gäller investeringar i ren omställning”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.

Vid beredningen beaktas de miljömässiga kraven, ställningen för dem som orsakas olägenhet och tryggandet av medborgarnas möjligheter att delta.

I propositionen föreslås att det ska stiftas en ny lag om behandling av vissa miljöärenden vid Tillstånds- och tillsynsverket, som ska ersätta den gällande lagen om behandling av miljöskydds- och vattenärenden vid regionförvaltningsverken. I den nya lagen föreslås bestämmelser som bidrar till att behandlingen av tillståndsärenden blir mer enhetlig och smidig, och som gäller bland annat myndighetssamarbete, förhandsstyrning och rådgivning, elektroniska tjänster och bedömning av behandlingstiderna. Den nya lagen ska också innehålla behövliga bestämmelser om samordning av vissa miljörelaterade tillståndsförfaranden, och samtidigt upphävs den separata lagen om samordning av vissa miljörelaterade tillståndsförfaranden.

Genom ändringarna utvidgas dessutom den gemensamma behandlingen av vissa miljörelaterade tillståndsärenden, främjas den skyndsamma behandlingen av projekt för grön omställning samt intensifieras förhållandet mellan MKB- och tillståndsförfarandena. I fråga om MKB-förfarandet begärs utlåtanden också bland annat om föreslagna ändringar i de krav på MKB-programmets innehåll som anges i MKB-förordningen. Genom propositionen genomförs regeringsprogrammets föresats om sänkning av MKB-tröskeln i fråga om vindkraftsprojekt.

I propositionen föreslås att vissa bestämmelser i EU-rättsakter som gäller tillståndsförfaranden genomförs på nationell nivå, till exempel i fråga om övervakningen av tidsfrister och skyndsam behandling samt utseendet av en kontaktpunktsmyndighet. 

Lagarna avses träda i kraft samtidigt med lagstiftningen om reformen av statens regionförvaltning, det vill säga vid ingången av 2026.

Utlåtanden begärs också om kontaktpunktsmyndigheten för projekt som gäller kritiska råvaror

Miljöministeriet begär också utlåtanden om en regeringsproposition som hänför sig till genomförandet av förordningen om kritiska råvaror. Förordningen förutsätter att en nationell gemensam kontaktpunkt utses senast den 24 februari 2025. Enligt den separata proposition som är på remiss ska Regionförvaltningsverket i Norra Finland utses till gemensam kontaktpunkt för 2025. Tillstånds- och tillsynsverket föreslås vara kontaktpunktsmyndighet från och med den 1 januari 2026.

Kontaktpunktsmyndigheten samordnar tillståndsförfarandena för projekt som gäller kritiska råvaror, följer upp tidsfristerna för tillståndsförfarandena för strategiska projekt och hjälper den som genomför projektet att förstå de administrativa omständigheter som är relevanta med tanke på tillståndsförfarandet. Dessutom ska den ge information om de administrativa förfaranden som är relevanta för projekt som gäller kritiska råvaror. I propositionen föreslås också bestämmelser om företräde för tillståndsansökningar som gäller strategiska projekt vid tillståndsförfaranden enligt miljöskyddslagen och vattenlagen och om skyndsam behandling i fullföljdsdomstolen av besvär som gäller sådana ansökningar.

Mer information:

Johanna Korpi
lagstiftningsdirektör
[email protected]
fn 0295 250278

Pasi Kallio
lagstiftningsråd
[email protected]
tfn 0295 250251

RP om förordningen om kritiska råvaror: Salla Koskela
specialsakkunnig
[email protected]
tfn 0295 250236

Ett Finland med ren energi