Enkät belyser finländarnas vedeldningsvanor
En enkät om vedeldningsvanor visar att finländarna i huvudsak kan elda i eldstäder på korrekt sätt, men det finns också utrymme för förbättring. Många av de som eldar i eldstad försöker åstadkomma en alltför kraftig förbränning, och alla följer inte rekommendationerna om hur man bör stapla och fylla på ved.
En enkät om finländarnas vedeldningsvanor fick 6 087 svar. Av de som besvarade enkäten gjorde 88 det tillsammans med en sotare och 5 999 självständigt. Enkäten genomfördes i januari 2024 och den skickades ut via e-post, medlemsbrev och sociala medier.
Största delen av svaren gällde värmelagrande spisar. Ungefär en femtedel av svaren gällde vedeldade bastuugnar och en liten del kaminer och lätta spisar. Andra typer av eldstäder ingick inte i enkäten.
Kunskaperna och färdigheterna hos den som eldar i eldstaden inverkar i betydande grad på utsläppen från småskalig vedeldning. Enkätsvaren tyder på att finländarna i huvudsak kan elda i sina eldstäder på korrekt sätt. De som svarade uppgav att de använder torrt trä och att tändningen lyckas bra. En stor del av de som svarade hade också satt sig in i hur man eldar i en eldstad. De hade till exempel läst bruksanvisningen för eldstaden eller fått handledning av en sotare.
Det fanns också brister i kompetensen. Nästan hälften av de som svarade uppgav att de bränner skräp för tändning. Enligt lag och enligt bruksanvisningarna för eldstäderna får skräp inte förbrännas i eldstäder. Detta gäller också småskalig användning av skräp för tändning. Om skräp förbränns i eldstaden i stor skala uppstår det partiklar och gaser som är skadliga för hälsan. Dessutom kan förbränning av skräp skada eldstaden eller skorstenen, eftersom de inte är avsedda för förbränning av skräp. Ungefär en fjärdedel av de som svarade berättade att förbränningen i eldstaden går mycket kraftigt och producerar ett susande ljud. Ett susande ljud är i allmänhet ett tecken på alltför snabb förbränning, vilket orsakar höga utsläpp av oförbränt material. Man ska sträva efter en lugn och jämn förbränning.
Enkäten gav viktig information om hurdan kunskap och kompetens allmänheten redan nu har när det gäller vedeldningsteknik. Kunskapsbristerna hos de som svarade visar dock att det fortfarande finns ett behov av information om god eldningsteknik.
Avsikten är att enkäten om olika sätt att elda med ved ska upprepas regelbundet i fortsättningen. På detta sätt får man information om huruvida eldningsvanorna förändras med tiden.
Enkäten genomfördes i samarbete mellan miljöministeriet, Finlands miljöcentral, Östra Finlands universitet och Statskontoret.
Mer information
Katja Ohtonen
specialsakkunnig
tfn 0295 250 168
[email protected]