Hoppa till innehåll

FN:s miljöförsamling i Nairobi fokuserar på helhetsbetonade lösningar på de globala miljöproblemen

miljöministeriet
Utgivningsdatum 23.2.2024 11.17
Pressmeddelande

Det högsta beslutande organet inom den internationella miljöpolitiken, FN:s miljöförsamling UNEA, sammanträder i Nairobi för sjätte gången den 26 februari–1 mars. UNEA-6 sammanför FN:s medlemsstater och företrädare för bland annat organisationer, företag och den akademiska världen för att lösa akuta miljöutmaningar. Finlands UNEA-delegation leds av miljö- och klimatminister Kai Mykkänen. Temat för mötet är gemensamma lösningar på den planetära hållbarhetskrisen – klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald och föroreningarna.

UNEA:s resolutioner bygger upp ett internationellt samförstånd om miljöproblemen och metoderna för att svara på dem. Vid mötet kommer man att förhandla om cirka 20 resolutioner. Som en del av EU strävar Finland efter att föra upp i synnerhet cirkulär ekonomi och den globala vattenkrisen på den internationella agendan för miljöförvaltning. Finland stöder också den resolution om miljöförstöring i konflikter som Ukraina lagt fram och som stärker UNEP:s mandat att arbeta i konflikt- och katastrofområden.

”Väpnade konflikter har enorma konsekvenser också för miljön. Det är viktigt att det internationella samfundet också stöder övervakningen av miljöförstöring och återställandet av miljön efter konflikter”, säger minister Mykkänen.

Vid mötet diskuteras också till exempel en resolution om klimatmanipulering. EU förhåller sig till klimatmanipulering med försiktighet, men understöder utredningar i frågan.

UNEA:s beslut återspeglas med tiden också på EU-nivå och nationell nivå. Till exempel kom man vid FN:s miljöförsamlings föregående möte för två år sedan överens om att inleda de nu pågående förhandlingarna om ett avtal om plast.

I samband med mötet ordnas också en miljöförsamling för unga, ett forum för vetenskap, politik och näringsliv och en stor mängd olika sidoevenemang.

Mer information

Marjaana Kokkonen
konsultativ tjänsteman
tfn 0295 250 025
marjaana.kokkonen(at)gov.fi
I Nairobi den 23 februari–1 mars.

Lyydia Ylönen
miljö- och klimatministerns specialmedarbetare
tfn 050 476 1341
lyydia.ylonen(at)gov.fi
I Nairobi den 28–29 februari.