Miljöministeriet begär utlåtanden om en förordning om värden på fridlysta djur och växter
Miljöministeriet begär utlåtanden om ett utkast till miljöministeriets förordning med bestämmelser om värdena på djur och växter som är fridlysta med stöd av naturvårdslagen. Uppdateringen av värdena på djurarterna medför delvis betydande ändringar. Till exempel föreslås det att värdet på en flodpärlmussla 2,5-faldigas. Växtarter ges värden för första gången. Utlåtanden kan lämnas fram till den 28 februari 2025.
Syftet med de värden på fridlysta arter som fastställs i lagstiftningen är att hjälpa domstolar att behandla förseelser mot fridlysningsbestämmelserna och döma ut förverkandepåföljder. Med tanke på domstolarnas verksamhet är det viktigt att det finns heltäckande bestämmelser om värdena på fridlysta arter, att de baserar sig på aktuell kunskap om arternas förekomst och hotstatus och att värdena med jämna mellanrum justeras enligt förändringen i penningvärdet.
Förverkandepåföljden i fråga om fridlysta arter har också en förebyggande effekt mot olaglig verksamhet, dels genom ökad medvetenhet om fridlysningsbestämmelserna, dels på grund av påföljderna för olaglig verksamhet.
Revideringen hänför sig till den revidering av naturvårdslagstiftningen som gjordes 2023
Förordningen behöver revideras, eftersom den till sitt innehåll inte motsvarar förteckningen över fridlysta arter i den gällande naturvårdsförordningen och inte heller till alla delar den nuvarande kunskapen om häckfågelbeståndet i Finland och de däggdjursarter som förekommer hos oss.
Det har också skett förändringar i de faktorer som påverkar hur värdena bestäms, såsom i arternas hotstatus, och det har kommit mycket ny information om arternas förekomst i Finland. Nu har också eurokoefficienten i beräkningsformlerna justerats i enlighet med inflationen. Värdena har bestämts i huvudsak enligt samma principer och beräkningsmetoder som i den gällande förordningen och i den föregående förordningen från 1995.
Den gällande förordningen omfattar 286 djurarter som fridlysts med stöd av naturvårdslagen eller naturvårdsförordningen. Genom den nya förordning som nu föreslås fastställs värden på 479 fridlysta arter, av vilka 321 är djurarter och 158 växtarter. Bestämmelser om värden på fridlysta växtarter ska nu för första gången utfärdas genom förordning.
Betydande ändringar i arternas värden
Utöver att det nu för första gången ska utfärdas bestämmelser om värdena på många fridlysta arter, görs det delvis betydande ändringar i de nuvarande värdena. Höjningen av eurokoefficienten i enlighet med inflationen har en central inverkan på ändringarna, men i fråga om vissa arter har också ändringarna i hotstatusen en stor inverkan.
Till exempel föreslås det att värdet på en flodpärlmussla ska stiga från 589 euro till 1 469 euro både på grund av den monetära koefficienten och på grund av att artens hotkategori höjts. På motsvarande sätt sjunker värdet på en vitryggig hackspett, vars status har förbättrats avsevärt tack vare ett långsiktigt skyddsarbete, från 4 037 euro till 1 665 euro trots justeringen av den monetära koefficienten.
Mer information:
Esko Hyvärinen
miljöråd
[email protected]
tfn 029 525 0094
Sanna Koljonen
regeringssekreterare
[email protected]
tfn 050 472 7115