Hoppa till innehåll

Understöd inom Ahti-programmet för vatten- och havsvårdsprojekt kan sökas från och med den 22 oktober 2024

miljöministeriet
Utgivningsdatum 21.10.2024 8.21 | Publicerad på svenska 21.10.2024 kl. 8.22
Pressmeddelande

Närings-, trafik- och miljöcentralerna kan inom ramen för miljöministeriets Ahti-program bevilja understöd enligt prövning för restaurering av vattendrag och vattenhanteringsprojekt. De projekt som understöds kan genomföra åtgärder både i vattendragen och i deras avrinningsområden, det vill säga i de områden där belastning uppstår och därifrån vattnet slutligen rinner ut i vattendragen. Åtgärderna kan gå ut på att hålla kvar vatten i avrinningsområdet, minska belastningen på vattendragen, avlägsna näringsämnen från vattendragen och öka den biologiska mångfalden. Ansökningstiden är den 22 oktober–2 december 2024.

Närings-, trafik- och miljöcentralerna kan bevilja understöd för projekt som främjar uppnåendet av målen för vatten- och havsvården i hela landet. Understöd kan beviljas projekt som fokuserar på ett vattendrag vars vattenstatus är sämre än god eller riskerar att försämras. Projekten önskas ha långvariga effekter på vattenstatusen.

”Det arbete som görs i avrinningsområdena är av största vikt, eftersom insatser för att förebygga belastningen på vattendragen gör åtgärderna för att restaurera dem mer effektiva”, säger programchef Maria Laamanen.

Projekten kan vara antingen regionala samarbetsprojekt eller mindre restaureringsprojekt som genomförs mer lokalt. För att förbättra vattenstatusen krävs ofta samarbete och ansträngningar i hela avrinningsområdet. Alla aktörer i området, även kommunerna och företagen, ska vara medvetna om vattenstatusen i sitt område och stödja genomförandet av och kommunikationen inom projekten. Projektet är som effektivast när planeringen är noggrann och projektet bygger på kunskap om de faktorer som har påverkat vattendragets status på lång sikt och om vilka metoder som mest effektivt minskar belastningen.

”Rena och livskraftiga vattendrag är en oersättlig naturresurs. Miljöministeriet har åren 2019–2023 understött mer än 900 projekt för restaurering av vattendrag och vattenhantering, och har också understött verksamheten i nätverken för restaurering av vattendrag”, säger Maria Laamanen.

Understödsprojekten för vatten- och havsvården främjar målen i miljöministeriets program för förbättring av vattendragens och havets tillstånd, Ahti (2023–2027). Målet med programmet är att få näringsbelastningen dämpad, markstrukturen i skick, skadliga ämnen under kontroll och resurserna i förvar och i bruk. Samtidigt förbättras försörjningsberedskapen, livsmedelstryggheten och anpassningen till klimatförändringar samt stävjas förlusten av biologisk mångfald. I regeringsprogrammet prioriterar man särskilt sådana åtgärder som vidtas i Skärgårdshavets avrinningsområde. Åtgärderna inom Ahti-programmet fortsätter det arbete som gjorts inom programmet för effektiverat vattenskydd (2019–2023), programmet för återvinning av näringsämnen (2012–2023) och Skärgårdshavsprogrammet (2021–).

Mer information:

Närmare anvisningar och länkarna till ansökningsblanketterna:

Bakgrundsinformation om utlysningen av understöd och en förteckning över kontaktpersonerna vid NTM-centralerna:

All finansiering som hänför sig till restaurering av avrinningsområden och vattendrag: