Förbättringen av vattenstatusen börjar i avrinningsområdet – miljöministeriet vill göra avrinningsområdesinriktat arbete mer etablerat
Miljöministeriets program för förbättring av vattendragens och havets tillstånd (Ahti) fortsätter att stödja avrinningsområdesinriktad planering, vattenhantering och vattendragsrestaurering år 2025. År 2024 finansierade miljöministeriet avrinningsområdesplanering, expertarbete i anslutning till detta, åtgärder för vattenhantering och restaurering med cirka sex miljoner euro.
Jord- och skogsbruket, liksom också stadsbyggandet och stadsboendet, belastar vattendragen. Belastningen av näringsämnen, fast substans och skadliga ämnen försämrar vattendragens tillstånd, orsakar övergödning, gör vattnet mörkt och grumligt och leder till att skadliga ämnen ackumuleras i vattnen, organismerna och bottensedimenten.
Ett avrinningsområde är det område därifrån vattnet, och de utsläpp från mänsklig verksamhet som vattnet för med sig, rinner ut i ett vattendrag. När man börjar förbättra vattendragens tillstånd genom ändringar i den mänskliga verksamheten i avrinningsområdena kan man förebygga och minska belastningen på vattendragen. Med vattenhantering avses lösningar för att kontrollera vattenmängden och vattenkvaliteten.
Många fördelar med vattenhanteringslösningar
Genom lösningar för vattenhanteringen, såsom våtmarker eller fåror i två nivåer, kan man samtidigt återställa den biologiska mångfalden och främja anpassningen till och begränsningen av klimatförändringar. För markägarna kan restaureringen medföra fördelar dels i fråga om vattnets kvalitet och mängden bruksvatten, dels med tanke på landskapet och användningen av vattendragen för rekreation. Vattnet är rent och tillgängligt när det behövs, men det svämmar inte över. Ett naturskönt landskap är ett nöje. Genom dessa åtgärder bevaras också fastigheternas värde. I bästa fall är medför avrinningsområdesinriktad planering och restaurering många fördelar.
Vattenhantering och restaurering som baserar sig på avrinningsområdesinriktad planering är allt viktigare i och med att mängden extrema väderfenomen, nederbörden och torkan ökar. Miljöministeriets Ahti-program genomför den färdplan för avrinningsområdesplanering som jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet berett tillsammans genom att finansiera avrinningsområdesplanering, åtgärder för vattenhantering inom jord- och skogsbruket och restaurering av vattendrag samt genom att stödja regionala nätverk för restaurering av vattendrag.
Genom avrinningsområdesplanering kan man på ett kunskapsbaserat sätt och tillsammans med invånarna och markägarna i avrinningsområdet planera och genomföra lämpliga vattenhanteringsåtgärder och restaureringsarbeten.
Pilotprojekten för vattenhantering hittade lösningar på utmaningar inom vattenvården
Åren 2022–2024 genomfördes med stöd av miljöministeriet fyra pilotprojekt för vattenhantering på olika håll i Finland:
- Hantering av riskerna för torka med vattenhantering på avrinningsområdesnivå. Målområde: Patis å i Aura ås vattendrag.
- Vattenhanteringsplan för Långträsks avrinningsområde i Esbo och utvecklandet av ett samarbete kring jord- och skogsbrukets och städernas hantering av avrinningsvatten.
- Fastighetsskötare för Kyyvesi avrinningsområde.
- Torvmarksareal i Kovesjoki avrinningsområde.
I projekten planerades och genomfördes vattenvårds- och vattenhanteringsåtgärder i avrinningsområden som omger vattendrag tillsammans med markägarna. Samtidigt sökte man lösningar på tidigare identifierade utmaningar inom vattenvården inom jord- och skogsbruket, som bland annat hänför sig till samordning av avrinningsområdesinriktad vattenhantering, prioritering och inriktning av åtgärder samt hur man går från planeringsfasen till konkret genomförande av åtgärderna.
Med hjälp av pilotprojekten lyckades man hitta lösningar till exempel på utmaningar som orsakas av torka, på belastningen från skogsdominerade avrinningsområden och på frågor som gäller avrinningsområdet inom kontinuumet stad-landsbygd samt öka kunskaperna om ekologisk vattenhantering och samtidigt genomföra goda exempelobjekt på olika håll i Finland. Som en del av helheten av pilotprojekt publicerades en temawebbplats för avrinningsområdesplanering för att alla ska ha tillgång till och kunna utnyttja de lärdomar, den goda praxis och de verktyg som tagits fram i pilotprojekten.
Mer information:
Maria Laamanen
programchef
tfn 0295 250 359
[email protected]
Vatten.fi: Valuma-aluesuunnittelun teemasivusto
Miljöministeriet: Förbättring av vattendragens och havets tillstånd 2023–2027 (Ahti-programmet)