Utlysningen om understöd för återvinning av näringsämnen utvidgas till att omfatta återvinning av näringsämnen i vattendrag och hav – Skärgårdshavet prioriteras
Utlysningen av understöd för återvinning av näringsämnen är öppen. Till utlysningen har det lagts till ett nytt tema, återvinning av näringsämnen i vattendrag och hav. Projekt som genomförs i Skärgårdshavet och dess avrinningsområde prioriteras.
Projekten ska främja avlägsnande och fortsatt utnyttjande av biomassor, såsom vattenvegetation, alger och främmande arter, i vattendrag eller på stränder och strandområden. Projekten kan också främja nyttoanvändning av biomassa som blivit oanvänd vid vårdfiske. Målen är att minska näringsbelastningen i vattendragen och havet, skapa en ny form av cirkulär ekonomi och stärka försörjningsberedskapen.
Ansökningarna ska lämnas in till miljöministeriet senast den 30 juni 2024. Stöden beviljas som en del av utlysningen för understöd för återvinning av näringsämnen, för vilket finansiering kan beviljas till ett sammanlagt belopp på upp till cirka 10 miljoner euro. De projekt som får stöd ska vara genomförda senast vid utgången av 2025.
Miljöministeriets understöd för återvinning av näringsämnen kan också fortfarande sökas för återvinning av näringsämnen i tätbebyggelsers avfalls- och sidoströmmar och för främjande av energieffektiviteten vid behandling av avloppsvatten. Miljöministeriet erbjuder med låg tröskel rådgivning och handledning för dem som planerar att ansöka om understöd.
Understöd kan beviljas forsknings-, utvecklings-, och innovationsprojekt samt investeringar som skapar förutsättningar för återvinning av näringsämnen i biomassor från vattendrag och hav. Projekten ska visa att näringsämnena i de biomassor som avlägsnas återvinns på lämpligt sätt.
Beroende på projektet och storleken på organisationen som ansöker om stöd uppgår stödet till högst 30–65 procent av de godtagbara kostnaderna när det gäller investeringar och i allmänhet till högst 50–80 procent när det gäller FoUI-projekt. De projekt som beviljas stöd ska följa principen ”orsaka ingen betydande skada” (Do No Significant Harm).
Under de senaste åren har miljöministeriet erbjudit understöd för sådana projekt för återvinning av näringsämnen som främjar bland annat produktion av biogas och återvinning av näringsämnen till bland annat gödselmedel. Utöver återvinning av näringsämnen har stöd beviljats åt projekt som främjar produktionen av förnybar energi och energieffektiviteten vid behandlingen av avloppsvatten från tätbebyggelse.
Återvinningen av näringsämnen främjas som en del av miljöministeriets nya program, Ahti, som syftar till att förbättra vattendragens och havets tillstånd. Med åtgärderna inom Ahti-programmet fortsätter vi det arbete som gjorts inom programmet för återvinning av näringsämnen (2012–2023), programmet för effektiverat vattenskydd (2019–2023) och Skärgårdshavsprogrammet (2021–).
Mer information:
Petri Nissinen
specialsakkunnig
[email protected]
tfn 0295 250 419
Miljöministeriet: Förbättring av vattendragens och havets tillstånd 2023–2027 (Ahti-programmet)