Hoppa till innehåll

Vissa myndigheter föreslås få nya rättigheter att få uppgifter ur datasystemet för den byggda miljön, Ryhti

miljöministeriet
Utgivningsdatum 5.9.2024 15.28
Pressmeddelande

Statsrådet har i dag överlämnat en regeringsproposition med förslag till lag om ändring av 2 och 10 § i lagen om datasystemet för den byggda miljön (RP 89/2024 rd). I datasystemet för den byggda miljön, Ryhti, ges vissa myndigheter nya rättigheter att få nödvändiga sekretessbelagda uppgifter. Genom de nya rättigheterna att få uppgifter säkerställs det att informationen om den byggda miljön även i fortsättningen utan avbrott förmedlas mellan statliga myndigheter på ett säkert, tillförlitligt och smidigt sätt.

Datasystemet för den byggda miljön, Ryhti, sammanställer informationen om byggande och områdesanvändning på riksnivå. Finlands miljöcentral förvaltar det nya Ryhti-systemet, som stegvis har införts hos myndigheterna under 2024. Eftersom det är fråga om ett nytt datasystem har andra myndigheter inte haft rätt att komma åt de sekretessbelagda uppgifterna i systemet. I Ryhti är vissa uppgifter som myndigheterna behöver och som de har använt i sitt arbete redan innan införandet av det nya systemet sekretessbelagda. Geografisk information om vattentäkter är ett exempel på uppgifter som tidigare varit offentliga, men som i Ryhti-systemet är sekretessbelagda. Vid planeringen av ett gemensamt verksamhetssätt och en hållbar miljö är det viktigt att aktuell och högklassig information förmedlas mellan organisationerna.

Det föreslås att nya rättigheter att få uppgifter ges till följande myndigheter: Lantmäteriverket, regionförvaltningsverket, närings-, trafik- och miljöcentralerna, utvecklings- och förvaltningscentret, Livsmedelsverket, Statistikcentralen, Skatteförvaltningen och Museiverket samt museer med regionalt ansvar enligt museilagen. Försvarsministeriet, Försvarsmakten, myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, räddningsmyndigheterna och Nödcentralsverket har redan nu rätt att få uppgifter. De nya rättigheterna säkerställer att myndigheterna även i fortsättningen har tillgång till nödvändiga uppgifter. 

Mer information

Jaakko Rastas
Specialsakkunnig
tfn 0295 250 217
[email protected]