Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Finlands och Tysklands Europaministrar diskuterade energifrågor och säkerhetsläget

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 17.3.2022 17.43 | Publicerad på svenska 18.3.2022 kl. 9.31
Pressmeddelande 183/2022
Ministerit Tuppurainen ja Luhrmann keskustelevat neuvoston kokouksessa Brysselissä

Europaminister Tytti Tuppurainen träffade sin kollega Tysklands Europaminister Anna Lührmann i Berlin torsdagen den 17 mars. Ministrarna diskuterade konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina för Europa och i synnerhet för energisektorn.

Båda ministrarna betonade vikten av ambitiösa klimatmål när det gäller att avstå från fossil energi från Ryssland och övergå till energiproduktion som baserar sig på förnybara energikällor. En annan högaktuell fråga är försörjningsberedskapen i fråga om energi.

Ministrarna diskuterade också allmänna rådets möte som hålls nästa vecka. Vid mötet bereds Europeiska rådets möte i mars, där avsikten är att godkänna en så kallad strategisk kompass. Den strategiska kompassen avses fastställa riktlinjerna och målen för EU:s säkerhets- och försvarssamarbete under de kommande 5–10 åren.

”Just nu är det nödvändigt att satsa på att stärka EU även inom utrikes- och säkerhetspolitiken och försvarssamarbetet. Godkännandet av en strategisk kompass som stakar ut riktlinjerna för EU:s säkerhets- och försvarssamarbete på lång sikt är ett viktigt steg i utvecklingen av säkerheten i Europa”, säger Tuppurainen.

Minister Tuppurainen träffade också ordföranden för den tyska förbundsdagens utrikesutskott Michael Roth. Också detta möte fokuserade på Rysslands invasion av Ukraina och dess många konsekvenser för Europa. Dessutom diskuterades läget med rättsstatsmekanismen och stödet till kommissionen.

Minister Tuppurainen reste till Berlin som en del av statsminister Sanna Marins delegation som träffade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Berlin den 16 mars.
 
Ytterligare information: Saara Pokki, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 620, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen