Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Kansainväliset huippuasiantuntijat mukana TKI-toiminnan rahoitusta tarkastelevassa seminaarissa

Valtioneuvoston viestintäosasto
27.9.2021 8.08
Tiedote 546

Parlamentaarinen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan työryhmä järjestää keskiviikkona 29. syyskuuta avoimen kansainvälisen seminaarin. Seminaarissa tarkastellaan julkisen tutkimus- ja kehittämisrahoituksen viimeisimpiä kansainvälisiä kehityskulkuja. Erityisen mielenkiinnon kohteena ovat käytännöt, joilla julkiset panostukset nostavat TKI-toiminnan kokonaismäärää ja kannustavat yksityistä sektoria investoimaan TKI-toimintaan.

Seminaarin alustajat ovat kansainvälisesti tunnustettuja asiantuntijoita TKI-politiikan tutkimuksen saralla. Taloustieteen professori Philippe Aghion esittelee julkisten TKI-toimien perusperiaatteita ja merkitystä viimeisimmän tutkimustiedon pohjalta. OECD:n tiede-, teknologia- ja innovaatio-osaston varajohtaja Dirk Pilat syventyy parhaisiin käytäntöihin, joilla julkinen sektori voi kannustaa yksityisen sektorin TKI-investointeja. Lundin yliopiston professori Sylvia Schwaag Serger puolestaan esittelee periaatteita ja keinoja julkisen TKI-rahoituksen pitkäjänteisyyden tukemiseksi.

Seminaari on osa työryhmän käynnissä olevaa työtä, jossa selvitetään keinoja pitkäjänteiseen tutkimus- ja kehittämisrahoituksen kasvattamiseen Suomessa.

”Olemme onnistuneet saamaan kansainvälisesti alan parhaimpia asiantuntijoita pohtimaan TKI-rahoituksen viimeisimpiä kehityssuuntia. Työryhmän jäsenille tämä on erinomainen tilaisuus saada ajantasaista tietoa TKI-toimien vaikuttavuudesta ja parhaista kansainvälisistä käytännöistä. On myös tärkeää, että seminaari on kaikille avoin ja ruokkii osaltaan julkista keskustelua TKI-toiminnasta,” sanoo parlamentaarisen työryhmän puheenjohtaja Matias Mäkynen.

Tilaisuus järjestetään virtuaalisesti. Alustusten jälkeen osallistujilla on mahdollisuus kysymyksiin. Parlamentaarinen työryhmä kuulee alustajia myös tilaisuuden jälkeen pidettävässä kokouksessaan.

Suomen tavoitteena on nostaa tutkimus- ja kehittämismenot 4 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen vuoteen 2030 mennessä.  Hallitus päätti huhtikuussa 2021 parlamentaarisen työryhmän perustamisesta Suomen TKI-tavoitteen edistämiseksi. Valtioneuvoston kanslian asettama työryhmä toimii 18.6.–31.12.2021.

Kullakin eduskuntaryhmällä on työryhmässä yksi jäsen ja varajäsen. Työryhmän pysyvinä asiantuntijoina toimivat valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri sekä valtiovarainministeriön, opetus- kulttuuriministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäälliköt.

Lisätietoja:
Työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen, p. 09 432 3059
Työryhmän pääsihteeri, tiedeasiantuntija Antti Pelkonen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 533
Viestintäasiantuntija Laura Kotila, p. 050 470 6965, valtioneuvoston kanslia (alustajien haastattelupyynnöt) 

Kuva: Laura Vanzo/Visit Tampere

Tillbaka till toppen