Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Känslor och kriser diskuteras under statsrådets kanslis Finland talar-turné

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 22.9.2022 15.30 | Publicerad på svenska 23.9.2022 kl. 16.55
Pressmeddelande
Kuva tarinateatterista

Statsrådets kanslis kommunikationsinsats Finland fixar det har startat turnén Finland talar, där deltagarna diskuterar mental kristålighet och sätter ord på kristidens känslor. På programmet för turnéns nästa stopp i Åbo den 28 september står både expertdiskussion och playbackteater kring dessa teman.

Turnén Finland talar lyfter fram mental kristålighet vid en tidpunkt då förändringarna i vår säkerhetspolitiska omgivning och flera överlappande kriser undergräver samhällets och människornas resiliens. Rysslands invasion av Ukraina orsakar oro och ångest, och eventuella kommande problem med försörjningen i och med energikrisen och höjda priser bekymrar många. Den färska Medborgarpulsen-enkäten visar att framtidstron hos personer bosatta i Finland har sjunkit till en rekordlåg nivå, 73 procent.

Turnén startade på Konstens natt i Helsingfors i augusti och kommer härnäst till Åbo den 28 september, Joensuu den 24 november och Rovaniemi den 30 november.

På rådhuset i Åbo ordnas kl. 17 en paneldiskussion om vad som bär oss under kristider. Utbildarpsykoterapeuten Maaret Kallio leder expertdiskussionen mellan militärprofessorn Aki-Mauri Huhtinen, koordinatorn vid Finlands Röda Kors Maria Viljanen och utvecklingschefen vid CMI Martti Ahtisaari Peace Foundation Riikka Marjamäki.

Under evenemanget i Åbo ordnar Museet för nutidskänsla med början kl. 18.30 en kväll med berättelser om känslor, där kristidens känslor och fenomen presenteras genom playbackteater. Teatergruppen Tarinateatteri Vox framför känslor som väcktes under undantagstiden på scen utifrån såväl publikens berättelser som brev som skrivits på det virtuella Museet för nutidskänsla.

Både playbackteater och paneldiskussioner i olika sammansättningar står på programmet också senare under turnén. Aktuell information om turnén finns på webbplatsen Finland fixar det.

Turnén Finland talar är ett led i statsrådets kanslis tvååriga kommunikationsinsats Finland fixar det, som har som mål att hjälpa individer och samhället att orka i kriser och att stärka den mentala kriståligheten.

Evenemangen under turnén är avgiftsfria och öppna för alla intresserade.

Ytterligare information: Päivi Tampere, kommunikationschef, tfn 0295 160 911, och Janina Orjasniemi, kommunikationsplanerare, tfn 0295 160 395
 

 
Tillbaka till toppen