Hoppa till innehåll

Rådet för bedömning av lagstiftningen
Konsekvenserna av ändringen av veterinärvårdslagen för djurens välbefinnande ska bedömas noggrannare

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 13.3.2024 12.04 | Publicerad på svenska 3.4.2024 kl. 15.37
Nyhet

Rådet för bedömning av lagstiftningen har gett ett utlåtande till jord- och skogsbruksministeriet om lagförslaget om ändring av veterinärvårdslagen. Lagförslaget ger en uppfattning om de viktigaste förslagen i propositionen. Propositionen bör innehålla en bedömning av konsekvenserna för de kostnader som privata och offentliga veterinärtjänster medför för kommuninvånarna.

I propositionen föreslås ändringar i den veterinärvårdslag som ännu inte är i kraft. Kommunernas skyldighet att ordna andra tjänster än akut veterinärhjälp av första hjälpen-karaktär för sällskaps- och hobbydjur ska bestämmas utifrån regionala behov. I lagen föreslås bestämmelser om kriterier som tryggar tillräcklig tillgång till tjänster till skäligt pris och en ändamålsenlig skötsel av de uppgifter inom veterinärvården som föreskrivits för kommunerna. Ändringsförslagen grundar sig på den förhandlingsprocess om offentligt stöd för tjänster av allmänt ekonomiskt intresse som förts mellan Finland och kommissionen. 

Propositionen bör innehålla en närmare beskrivning av vad den föreslagna lagändringen grundar sig på och vilka dess mål är. Konsekvenserna för djurens välbefinnande och hälsa och för skydd av djur bör bedömas närmare. Dessutom bör man behandla konsekvenserna för invånarnas möjligheter att i olika områden på lika villkor få de veterinärtjänster de behöver. 

Rådet för bedömning av lagstiftningen har gett sitt utlåtande om regeringens proposition med förslag till lag om ändring av veterinärvårdslagen (projektnummer MMM047:00/2023). Jord- och skogsbruksministeriet lämnade propositionen till rådet per e-post den 28 februari 2024. Utlåtandet är offentligt.

Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att utkastet till regeringens proposition följer anvisningarna om konsekvensbedömning vid lagberedning på ett nöjaktigt sätt. Rådet rekommenderar att utkastet till proposition korrigeras i enlighet med rådets utlåtande innan propositionen lämnas till riksdagen.   

Mer information: Birgitta Hämäläinen, specialsakkunnig, sekreterare för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 676, Meri Virolainen, bedömningsråd, generalsekreterare för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 202.

Rådet för bedömning av lagstiftningen är ett självständigt och oberoende organ som lämnar utlåtanden om utkast till regeringens propositioner och konsekvensbedömningarna i dem.