Hoppa till innehåll

Eurooppaministerit valmistelevat maaliskuun Eurooppa-neuvostoa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 21.3.2022 13.47
Tiedote 190/2022

EU:n yleisten asioiden neuvosto kokoontuu 22. maaliskuuta Brysselissä. Neuvoston aiheina ovat maaliskuun Eurooppa-neuvoston valmistelu, Euroopan tason poliittisten puolueiden ja poliittisten säätiöiden ohjesäännön muuttaminen, eurooppalainen ohjausjakso ja Euroopan tulevaisuuskonferenssin eteneminen. Suomea kokouksessa edustaa eurooppaministeri Tytti Tuppurainen.

Neuvosto käy keskustelun 24.-25. maaliskuuta pidettävän Eurooppa-neuvoston päätelmäluonnoksesta. Eurooppa-neuvoston aiheina ovat Venäjän hyökkäys Ukrainaan, turvallisuus ja puolustus, energia, talouskysymykset, EU:n koronatoimet ja ulkosuhteet.

”Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, ja vastaa Venäjän toimiin osana EU:ta. Venäjään kohdistuvia pakotteita tulee lisätä johdonmukaisesti tilanteen niin vaatiessa. Poliittista, taloudellista ja humanitaarista tukea Ukrainalle tulee jatkaa ja lisätä kiireellisesti”, ministeri Tuppurainen sanoo.

Ministerit käyvät julkisen keskustelun Euroopan tason poliittisten puolueiden ja Euroopan tason poliittisten säätiöiden perussäännöstä ja rahoituksesta annetun asetuksen tarkistamisesta. Komission niin sanottuun vaalipakettiin kuuluu myös muita myöhemmin käsiteltäviä säädöksiä. Tavoitteena on torjua vaaleihin kohdistuvaa epäasiallista vaikuttamista.

Neuvosto käy eurooppalaisen ohjausjakson päivitetyn etenemissuunnitelman pohjalta keskustelun vuoden 2022 ohjausjaksoon liittyvistä neuvoston toimista ja toimittaa euroalueen suositukset Eurooppa-neuvoston hyväksyttäväksi. Eurooppalainen ohjausjakso on EU:ssa toteutettava talous-, finanssi-, työllisyys ja sosiaalipolitiikan koordinointisykli. Se on osa EU:n talouden ohjausjärjestelmää.

Lisäksi puheenjohtajamaa Ranska antaa tilannetietoja Euroopan tulevaisuuskonferenssin tilanteesta. 

EU:n yleisten asioiden neuvostossa jäsenmaita edustavat pääasiassa jäsenvaltioiden eurooppaministerit. Neuvoston tehtävänä on muun muassa valmistella Eurooppa-neuvoston kokouksia. Se myös vastaa useista monialaisista politiikoista kuten rahoituskehysneuvotteluista ja EU:n laajentumisesta. Myös oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät kysymykset kuuluvat vakiintuneesti neuvoston asialistalle. 

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Heli Siivola p. 050 576 7745 ja erityisavustaja Saara Pokki p. 050 478 6363, valtioneuvoston kanslia
 

Tillbaka till toppen