Hoppa till innehåll

Rådet för bedömning av lagstiftningen: Klimatlagens effekter preciseras genom reglering som utfärdas senare

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 4.2.2022 15.52 | Publicerad på svenska 9.3.2022 kl. 15.08
Nyhet

Rådet för bedömning av lagstiftningen har gett utlåtande om förslaget till klimatlag till miljöministeriet. Det finns en hel del osäkerhetsfaktorer när det gäller klimatlagens effekter, eftersom beslut om klimatåtgärder fattas först genom den reglering som utfärdas med stöd av klimatlagen.

Rådet för bedömning av lagstiftningen har gett utlåtande om förslaget till klimatlag till miljöministeriet. Det finns en hel del osäkerhetsfaktorer när det gäller klimatlagens effekter, eftersom beslut om klimatåtgärder fattas först genom den reglering som utfärdas med stöd av klimatlagen. 

Rådet anser att klimatlagen som helhet har skrivits på ett flytande och begriplig sätt. Konsekvenserna av lagen har bedömts relativt väl med beaktande av bakgrunden till propositionsutkastet. Klimatlagen är en ramlag och de egentliga klimatåtgärderna beslutas utifrån det planeringssystem som anges i lagen. Därför finns det ovanligt många osäkerhetsfaktorer i konsekvensbedömningarna.

Rådet fäster uppmärksamhet vid att konsekvenserna av klimatåtgärderna bör bedömas noggrant i den lagstiftning som utfärdas senare. I regeringspropositionen bör bedömas om lagens styrande verkan är tillräcklig för att det i den lagstiftning som det fattas beslut om i fortsättningen görs nödvändiga och omfattande konsekvensbedömningar.  

De ekonomiska konsekvenserna har bedömts ganska omfattande, men bedömningarna bör kompletteras i fråga om konsekvenserna för hushåll och företag. Konsekvenserna för hushållen på regional nivå bör bedömas.   Exempelvis i områden med befolkningsförlust kan motivationen för hushållen att byta ut oljeuppvärmningen vara liten, om fastighetens värde är litet och möjligheterna till återförsäljning är små. På landsbygden kan en bil vara ett nödvändigt fortskaffningsmedel, men hushållens inkomstnivå kan försämra möjligheterna att skaffa en elbil och den laddningsinfrastruktur som den kräver.

Omfattningen av de ändringar som lagen medför för företagen bör utredas. Det bör utredas till exempel hur stora investeringar som behövs för att klimatmålen ska uppnås.

Utlåtandet från rådet för bedömning av lagstiftningen hänför sig till utkastet till regeringens proposition med förslag till klimatlag (miljöministeriets projekt YM036:00/2019).

Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att utkastet till regeringens proposition i huvudsak motsvarar anvisningen om konsekvensbedömning av lagförslag. Rådet rekommenderar att regeringens proposition kompletteras i enlighet med utlåtandet innan den lämnas till riksdagen.  

Mer information: Leila Kostiainen, ordförande för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0400 805 417 och Meri Virolainen, bedömningsråd, sekretariatet för rådet för bedömning av lagstiftningen tfn 0295 160202.