Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Suomen kansainvälinen tasa-arvopalkinto myönnettiin syrjivien lakien muuttamiseksi

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 2.12.2019 15.30
Tiedote 637/2019

Valtioneuvosto myönsi kansainvälisen tasa-arvopalkinnon 2.12. Nyt toisen kerran jaetun palkinnon sai maailmanlaajuisesti toimiva järjestö Equality Now, joka on onnistunut muuttamaan syrjiviä lakeja ja luutuneita käytäntöjä eri maissa.

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist jakoi Tampereella palkinnon, jota vastaanottamassa oli Equality Nown pääjohtaja Yasmeen Hassan.

– Tasa-arvo on ollut tietoinen poliittinen päätös, jonka avulla Suomesta on tullut monella mittapuulla yksi maailman menestyneimpiä maita, pääministeri Antti Rinne kommentoi palkintoa. – Me uskomme, että se auttaa yhteiskuntia menestymään. Palkinnon avulla Suomi haluaa saada aikaan tekoja, jotka kirittäisivät tasa-arvon edistymistä kaikkialla maailmassa, Rinne toivoo

Equality Now kiittää Suomen hallitusta siitä, että se tunnustaa tasa-arvon merkityksen ja jakaa palkinnon. – Naisten ja tyttöjen yhtäläiset oikeudet ovat ratkaisu aikamme suurimpiin haasteisiin – rauhaan ja turvallisuuteen, köyhyyden poistamiseen ja ilmastonmuutokseen. Tasa-arvo on paitsi oikeudenmukaista, myös paras mahdollinen investointi yhteiskuntaan, Yasmeen Hassan vetoaa. – Suurimpia esteitä globaalin tasa-arvon edistymisessä ovat negatiiviset asenteet ja rakenteet. Kaikissa maailman maissa on edelleen syrjiviä lakeja ja käytäntöjä, ulkoministeri Pekka Haavisto huomauttaa. Haavisto, joka toimi myös palkintoraadin puheenjohtajana, korostaa että Equality Nown vaikuttavuus piilee juuri sen kyvyssä muuttaa lakeja ja haitallisia tapoja.

Equality Now on 27 toimintavuotensa aikana onnistunut muuttamaan yli 50 syrjivää lakia eri maissa. Se vaikuttaa paikallisesti kunkin maan tarpeiden mukaisesti, mutta sillä on myös kansainvälinen vaikutus lainsäädäntöön, ihmiskauppaan ja käytäntöihin. Järjestön toiminnassa ovat mukana myös miehet ja nuoret. Se on onnistunut vaikuttamaan asenteisiin muun muassa siten, että silpomiseen ja lapsiavioliittoihin suhtaudutaan entistä kielteisemmin. Palkintoraha 300 000 euroa suunnataan järjestön kampanjointiin tasa-arvoisen perhelainsäädännön puolesta. Equality Now on tuonut määrätietoisesti esiin sen, miten paljon naisiin kohdistuu väkivaltaa. Järjestö on myös vahvasti korostanut, että naisilla pitää olla oikeus päättää omasta elämästään sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydestään.
– Nämä teemat ovat ottaneet takapakkia jopa Euroopassa, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist huomauttaa.
– Suomi on EU:n puheenjohtajamaana korostanut oikeusvaltioperiaatetta ja korostanut kansainvälisiä sopimuksia, jotka toteutuessaan jo nyt takaisivat yhtäläiset oikeudet sukupuoleen katsomatta, Blomqvist muistuttaa. Ehdotuksia palkittaviksi tuli avoimella haulla 300, yli 60 eri maasta.
 

Valtioneuvosto teki päätöksen kansainvälisen riippumattoman palkintoraadin ehdotuksesta. Raatiin kuuluivat ulkoministeri Pekka Haavisto, Naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet, Women Deliver -järjestön toimitusjohtaja, Suomen ensimmäinen naispääministeri Anneli Jäätteenmäki ja Promundo-konsortion vanhempi neuvonantaja Dean Peacock Vuonna 2017 valtioneuvoston kansainvälinen tasa-arvopalkinto myönnettiin Saksan liittokansleri Angela Merkelille. Hän ohjasi palkintorahan nigeriläiselle perheväkivallan vastaista työtä tekevälle järjestölle, joka rakentaa varoilla turvakotia.

Lisätietoja palkinnosta:
Kuvia valtionneuvoston Flickr-sivulla
Painokelpoinen kuva Yasmeen Hassanista

Lisätietoja: 
haastattelupyynnöt: erityisasiantuntija Annukka Lyra, valtioneuvoston kanslia, p. 050 5777 651, [email protected]

Antti Rinne Pekka Haavisto Thomas Blomqvist
 
Tillbaka till toppen