Hoppa till innehåll

På remiss
Finansministeriet begär utlåtanden om ordnandet av statens gemensamma informations- och kommunikationstekniska tjänster

finansministeriet
Utgivningsdatum 15.3.2024 12.26
Pressmeddelande
Glasdörr och Valtoris logotyp

Lagen om anordnande av statens gemensamma informations- och kommunikationstjänster (Tori-lagen) föreslås bli förtydligad. De föreslagna ändringarna gäller personuppgiftsansvariges och informationshanteringens ansvar samt anställningsförhållanden vid Valtori.

Finansministeriet begär utlåtanden om regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om anordnande av statens gemensamma informations- och kommunikationstekniska tjänster och 7 § i statstjänstemannalagen. Utkastet till regeringsproposition har publicerats på webbplatsen utlåtande.fi. Eventuella utlåtanden ska lämnas in senast den 26 april. Genom lagändringen preciseras den lag som trädde i kraft 2014 och som uppdaterats senast år 2020.

Lagstiftningsändringen preciserar bestämmelserna om verksamheten vid och styrningen av servicecentret Valtori, som producerar statens gemensamma grundläggande informationstekniktjänster och informationssystemtjänster. I utkastet till proposition föreslås ändringar som gäller

  • styrningen av statens gemensamma informations- och kommunikationstekniska tjänster
  • ansvar i anslutning till de gemensamma personuppgiftsregister- och informationshanteringstjänsterna
  • Valtoris uppgifter och anställningsförhållanden.

Ändringarna förtydligar registerföringen av de gemensamma tjäns-terna samt Valtoris och dess kunders skyldigheter

Tills vidare finns det inga bestämmelser om registerföring av uppgifter som behandlas i de gemensamma tjänsterna. Valtori och dess kunder har påpekat att det i vissa situationer är oklart vilken aktör som är personuppgiftsansvarig. I propositionsutkastet föreslås bestämmelser som förtydligar denna ansvarsfördelning och som förbättrar skyddet för de registrerades personuppgifter och de personuppgiftsansvarigas möjlig-heter att fullgöra sina skyldigheter som personuppgiftsansvariga.

I propositionsutkastet föreslås preciserande bestämmelser om förfaranden och förutsättningar för ibruktagande av gemensamma tjänster och för anslutning av användarnas branschbundna tjänster till den gemensamma tjänsteproduktionsmiljön.

Valtoris uppdrag som tillhandahållare av statens gemensamma informations- och kommunikationstekniska tjänster ska stärkas i lagen, vilket syftar till att förbättra servicecentrets möjligheter att tillgodose kundernas förväntningar på smidiga, interoperabla, kostnadseffektiva och säkra tjänster.

Valtoris personal har tills vidare, med undantag för verkställande direk-tören, arbetat i arbetsavtalsförhållande, men i fortsättningen kan arbetstagarna också stå i tjänsteförhållande om det anses vara mest ändamålsenligt. Dessutom preciseras vissa andra befogenheter och skyldigheter för Valtori och dess kunder, och möjligheterna att reagera på brådskande störningar i tjänsteproduktionen förbättras.

Vad händer härnäst?

Regeringspropositionen finslipas efter remissbehandlingen och avsikten är att den överlämnas till riksdagen före utgången av 2024. Lagstiftningsändringarna ska träda i kraft i början av 2025.

Lagändringen har beretts av en arbetsgrupp som utöver finansministeriet också bestod av företrädare för inrikesministeriet, justitieministeriet, arbets- och näringsministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, kommunikationsministeriet och Statens center för informations- och kommunikationsteknik Valtori. Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL rf och Fackförbundet Pro rf har också deltagit i beredningen för egen del via den underarbetsgrupp som berett anställningsförhållandena.

Mer information:

Tommi Kangasaho, informationsförvaltningsråd, tfn 050 341 6736, tommi.kangasaho(at)gov.fi
Santtu Viiman, specialsakkunnig, tfn 050 599 5737, santtu.viiman(at)gov.fi