Hoppa till innehåll

EU:s finanspolitiska regler
Statsrådet godkände Finlands medelfristiga plan

finansministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 15.05
Pressmeddelande

I planen förbinder sig Finland att följa nettoutgiftsbanan, dvs. den tillåtna årliga ökningen av de offentliga nettoutgifterna under de följande fyra åren. Nettoutgiftsbanan är förenlig med anpassningsåtgärderna i regeringsprogrammet och planen för de offentliga finanserna.

Finlands medelfristiga plan 2025–2028 motsvarar EU:s nya finanspolitiska regler. Medlemsstaterna ska enligt reglerna utarbeta en medelfristig nationell finanspolitisk-strukturell plan för fyra eller fem år beroende på valperiodens längd. 

I planen ansöker Finland om en förlängning av anpassningsperioden. Det reform- och investeringspaket som ligger till grund för en förlängning består av delar av Finlands plan för återhämtning och resiliens (RRP) och av två delar av reformen av den sociala tryggheten. Den nettoutgiftsbana för 2025-2028 som presenteras i planen är förenlig med anpassningsåtgärderna i regeringsprogrammet och planen för de offentliga finanserna som stärker de offentliga finanserna med nio miljarder euro.

Planen bedöms av kommissionen

Finansministeriet publicerade ett utkast till den medelfristiga planen den 23 september. Statsrådet gav riksdagen den 2 oktober statsministerns upplysning om planen. Utöver riksdagen har man även hört ekonomiska rådet om planen och ordnat ett öppet diskussionsmöte.

Statsrådet godkände Finlands medelfristiga plan torsdagen den 10 oktober, och finansministeriet lämnar planen till EU. I nästa skede ska Europeiska kommissionen godkänna medlemsstaternas planer, inklusive nettoutgiftsbanan, varefter de godkänns av Europeiska unionens råd. 

Medlemsstaterna ska senast den 30 april varje år lämna in en lägesrapport till kommissionen för att uppfölja genomförandet av planerna. 

Finland tillställer EU också en preliminär budgetplan

Statsrådet godkände också nästa års preliminära budgetplan (DBP), som finansministeriet tillställer EU. Planen ingår i det samordnade tillsynsförfarandet för euroområdet och baserar sig på regeringens budgetproposition för nästa år. 

den preliminära budgetplanen ansöker Finland om att en nationell undantagsklausul ska införas. Om rådet aktiverar klausulen kan Finland under vissa förutsättningar avvika från den nettoutgiftsbana som rådet fastställt. Aktiveringen av den nationella klausulen påverkar dessutom bedömningen av det alltför stora underskottet.

Mer information:
Marketta Henriksson, chef för EU-sekretariatet, tfn 0295 530 441, marketta.henriksson(a)gov.fi