Hoppa till innehåll

Ändringar i prissättningen av läkemedel - målet att spara 90 miljoner euro

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 19.12.2024 15.02
Pressmeddelande

I sjukförsäkringslagen och läkemedelslagen görs ändringar med syftet att uppnå besparingar på 90 miljoner euro i läkemedelskostnaderna. Målet är att balansera den statliga ekonomin.

Avsikten med ändringarna är att minska de stora årliga kostnader för samhället som läkemedelsersättningarna orsakar. Till exempel år 2023 betalade man 1,8 miljarder euro i läkemedelsersättningar. Sparmålet kan nås genom flera olika åtgärder. Man har strävat efter att hitta sådana metoder som har minsta möjliga skadliga verkan på tillgången till läkemedel.  

Det införs nya bestämmelser om prissättningen av läkemedel som främjar priskonkurrensen och därmed sänker priserna på läkemedel. För läkemedelsanvändarna är nyttan av prisändringarna att deras läkemedelsutgifter minskar.  

Initialsjälvrisken vid läkemedelsersättningarna höjs från 50 euro till 70 euro och binds till folkpensionsindex. Initialsjälvrisken har varit 50 euro ända sedan den infördes vid ingången av år 2016. I fortsättningen kommer initialsjälvrisken att höjas varje år i enlighet med folkpensionsindex. 

Sjukförsäkringslagens bestämmelser om villkorlig ersättning ska gälla permanent. Den villkorliga ersättningen för läkemedel förbättrar kundernas tillgång till nya läkemedel genom att den kostnadsbelastning som användningen av nya läkemedel orsakar delas mellan samhället och läkemedelsföretaget. 

Apotekens, filialapotekens och apoteksserviceställenas prisrådgivningsskyldighet preciseras, och de blir skyldiga att erbjuda kunden det läkemedelspreparat som till sitt faktiska pris är billigast. Apoteken och filialapoteken ska dessutom se till att ha de läkemedel som är billigast i lager.  

I sjukförsäkringslagen görs kompletterande ändringar som hänför sig till EU-förordningen om utvärdering av medicinsk teknik (HTA-förordningen). Ändringarna gäller läkemedelsprisnämndens uppgifter, den information som ska ges i ansökan om ersättningsstatus, upphävandet av ersättningsstatus och av skäliga partipris, behandlingstiderna för ansökningar och utlämnandet av uppgifter till den samordningsgrupp som avses i HTA-förordningen. 

Lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2025. Republikens president har stadfäst lagarna.

Mer information: 

Kirsi Päivänsalo, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 195 
Lauri Pelkonen, ledande sakkunnig, tfn 0295 163 218  
Niilo Heinonen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 603 
E-postadresserna har formen [email protected]

Ett fungerande och hållbart välfärdssamhälle