Hoppa till innehåll

Antalet medlemmar i AI-ekosystemet inom social- och hälsovården ökar med fart

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 30.8.2024 9.51
Nyhet
-

Det AI-ekosystem inom social- och hälsovården som social- och hälsovårdsministeriet bildade våren 2024 består nu efter bara en kort tid av över 90 organisationer. Medlemmarna består av många olika aktörer från både den offentliga och den privata sektorn. Den 20 september 2024 ordnas det ett informationsmöte för alla som är intresserade av ekosystemet och dess verksamhet.

–Ekosystemet har tagits emot med entusiasm. Responsen har varit mycket positiv. Särskilt nöjd är man över att företagen är så engagerade och att så många forskare och andra föregångare för digitalisering inom olika förvaltningsområden har kommit med, säger Jarmo Pulkkinen från DigiFinland som ansvarar för praktiska ärenden.

Ekosystemets ordförande Jukka Lähesmaa från social- och hälsovårdsministeriet instämmer. 

– Vi har fått en bra början. Med tanke på framtiden önskar vi att medlemmarna i ekosystemet nu är beredda att tillsammans bära ansvaret för verksamheten i ekosystemet. Vi förväntar oss att få bra förslag om vad man skulle kunna göra i nätverket.  

Man är inte bara nöjd över medlemsantalet, utan också över medlemmarnas insatser.  

–Digitaliseringen främjas inom den offentliga förvaltningen på flera nivåer, men när det gäller innovationer är varje enskild aktör viktig. Därför har det varit glädjande att se att det är just banbrytarna som har kommit med, säger Jarmo. 

Vad är social- och hälsovårdens AI-ekosystem för något?

AI-ekosystemet inom social- och hälsovården är ett frivilligt nätverk där myndigheter, forskare och finländska och utländska företag kan genomföra olika försök och dela erfarenheter. Syftet med ekosystemet är också att utveckla lagstiftningen så att den stöder utnyttjandet av AI och förbättra förutsättningarna för AI-användningen. 

Om du vill veta mera om ekosystemet kan du delta i vårt infotillfälle i Teams som är öppet för alla och som hålls den 20 september 2024 kl. 10.00—11.30. Du behöver inte anmäla dig till infotillfället. 

Programmet och kalenderinbjudan finns här: