Hoppa till innehåll

Finland ratificerade ILO:s konvention om avskaffande av våld och trakasserier i arbetslivet

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 16.5.2024 13.04
Pressmeddelande

Riksdagen har godkänt Internationella arbetsorganisationens (ILO) konvention om avskaffande av våld och trakasserier i arbetslivet samt lagen om sättande i kraft av de bestämmelser i konventionen som hör till området för lagstiftningen. Avsikten är att republikens president ratificerar konventionen och stadfäster lagen den 17 maj.

Internationella arbetsorganisationens konvention nr 190 är den första internationellt bindande konvention som uttryckligen gäller våld och trakasserier i arbetslivet. 

Syftet med konventionen är att skydda arbetstagare och andra personer i arbetslivet mot våld och trakasserier. Dessutom åtar sig medlemsstaterna att trygga rätten till jämställdhet och likabehandling i arbetslivet för alla arbetstagare.

Ratificeringen stärker de mänskliga rättigheterna i arbetslivet ytterligare 

Genom ratificeringen av konventionen stöder och främjar man tillgodoseendet av de grundläggande fri- och rättigheter som anges i grundlagen. Konventionen kompletterar den befintliga referensramen för internationella konventioner som är förpliktande för Finland och främjar tillgodoseendet av de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 

Konventionen trädde i kraft internationellt den 26 maj 2021. Konventionen har redan ratificerats av 39 stater före Finland.

För Finlands del träder konventionen i kraft tolv månader efter den dag då dess ratifikation har registrerats.  Lagen avses träda i kraft samtidigt som konventionen träder i kraft för Finlands del vid en tidpunkt som föreskrivs genom förordning av statsrådet. 

Mer information 

Hanna-Mari Pekuri, regeringsråd, tfn 0295 163 459, [email protected]