Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

STM, Tukes, Valvira ja THL tiedottavat
Nikotinpåsar är skadliga för hälsan – målet är att användningen ska upphöra

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 11.5.2023 9.59 | Publicerad på svenska 11.5.2023 kl. 10.00
Pressmeddelande
nikotiinipussit

Syftet med den ändring av tobakslagen som för närvarande är på remiss är att förbjuda försäljning av nikotinpåsar och att begränsa importen av dem. Nikotinhalten i de påsar som finns på marknaden är ofta högre än i tobakssnus. På marknaden kan finnas nikotinpåsar med en upp till tio gånger högre nikotinhalt än i tobakssnus.

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) utreder tillsammans med ministerierna om försäljning av nikotinpåsar temporärt borde begränsas med stöd av kemikalielagen. Syftet med tobakslagen är att användningen av alla nikotinhaltiga produkter ska upphöra i Finland före 2030. I Europa kommer försäljningen av nikotinpåsar att förbjudas åtminstone i Belgien och Nederländerna.

Nikotin höjer blodtrycket och är beroendeframkallande

Med nikotinpåsar avses dospåsar som innehåller nikotin men inte tobak. Nikotin är starkt beroendeframkallande. Typiska abstinenssymtom är till exempel koncentrations- och sömnproblem som kan försämra studie- och arbetsförmågan.

Akuta hälsoeffekter av nikotin är bland annat kärlsammandragning och förhöjt blodtryck. Vid regelbunden användning kan nikotin utsätta för hjärtrytmrubbningar och dessutom störa sockeromsättningen, vilket ökar risken för typ 2-diabetes. Nikotin verkar också bidra till cellförändringar som kan leda till cancer.

Nikotinpåsar kan vara livsfarliga för barn och djur

De nikotinpåsar som släpps ut på marknaden omfattas inte av myndigheters förhandstillsyn, och därför finns det inga garantier för produkternas säkerhet.

Nikotinpåsar omfattas av samma skyldigheter i fråga om märkning och förpackning som andra farliga kemikalier. Förpackningarna ska, beroende på produktens nikotinhalt, vara försedda med faroangivelsen ”Skadligt vid förtäring” eller ”Giftigt vid förtäring” och med ett varningsmärke där symbolen är ett utropstecken eller en skalle och korsande ben. Bilder av varningsmärken för kemikalier finns på Tukes webbplats.

Vid användning, förvaring och kassering av nikotinpåsar måste man se till att de inte hamnar i barns mun eller i miljön. Nikotinpåsar kan vara livsfarliga för barn och djur. Nikotin är ett farligt ämne också för miljön.

Det är förbjudet att marknadsföra nikotinpåsar och att ha dem framme på försäljningsstället. Verksamhet som strider mot lag kan anmälas till den kommunala myndighet som utövar tillsyn över tobakslagen eller till Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira). Reklam för nikotinpåsar kan uppfylla kriterierna för marknadsföringsbrott eller marknadsföringsförseelse, som kan anmälas till polisen.

Ytterligare information:

Tukes: Pauli Kärkkäinen, gruppchef, tfn 0295 052 074, pauli.karkkainen(a)tukes.fi (kemikalielagstiftningen och marknadskontrollen i fråga om kemikalier)

Valvira: Isabella Lencioni, ledande sakkunnig, tfn 0295 209 482, isabella.lencioni(a)valvira.fi (tillsynen över förbudet mot marknadsföring av tobakssurrogat)

THL: Otto Ruokolainen, specialsakkunnig, tfn 0295 246 241, otto.ruokolainen(a)thl.fi (nikotinpåsars effekter på hälsan)

SHM: Reetta Honkanen, specialsakkunnig, tfn 0295 163 684, reetta.honkanen(a)gov.fi (ändringen av tobakslagen)
 

 
Tillbaka till toppen