Hoppa till innehåll

Regeringen föreslår att förhöjningarna för aktiv tid i arbetslöshetsförmånerna ska slopas och att det partiella arbetsmarknadsstödet ska ändras

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 23.9.2024 15.18
Pressmeddelande

Regeringen föreslår att lagen om utkomstskydd för arbetslösa och lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner ska ändras. Ändringarna gäller bland annat förhöjningarna för aktiv tid i utkomstskyddet för arbetslösa samt det partiella arbetsmarknadsstödet.

I utkastet till propositionen föreslås det att man ska slopa den förhöjningsdel till grunddagpenningen och arbetsmarknadsstödet som betalas för tiden med sysselsättningsfrämjande service och den förhöjda förtjänstdelen av den inkomstrelaterade dagpenningen. För tiden med sysselsättningsfrämjande service ska således i fortsättningen betalas en arbetslöshetsförmån som är lika stor som den som betalades under arbetslösheten. 

Det ska fortfarande vara möjligt att få kostnadsersättning för sådana frivilliga studier som stöds på annat sätt än med arbetslöshetsförmånen. Det förhöjda rörlighetsunderstödet ska däremot slopas. Slopandet av de förhöjningsdelar som anges i lagen om utkomstskydd för arbetslösa ska beaktas i lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner.

Behovsprövningen i det partiella arbetsmarknadsstödet skärps genom att minimibeloppet minskas. Minimibeloppet minskar från gällande 50 procent till 35 procent av det arbetsmarknadsstöd som i annat fall skulle betalas till en arbetssökande som bor i sina föräldrars hushåll. När föräldrarnas inkomster överstiger inkomstgränsen kan arbetsmarknadsstöd också i fortsättningen betalas till fullt belopp om sökanden bevisligen inte får ekonomiskt stöd av sina föräldrar. Som föräldrarnas inkomster ska inte heller beaktas arvodet för närståendevård eller det vårdarvode som betalats till familjevårdare för arbete som inte utförs i förvärvssyfte.

I lagen om utkomstskydd för arbetslösa föreslås det att man ska upphäva bestämmelsen om Folkpensionsanstaltens rätt att av arbetskraftsmyndigheten få uppgifter om grunden för uppehållstillstånd och den första anteckningen om hemkommun i fråga om mottagare av arbetsmarknadsstöd. Det görs också ett antal tekniska ändringar i lagen.

Propositionen hänför sig till den åtgärdshelhet som man fattade beslut om i april 2024 vid ramförhandlingarna för att stärka den offentliga ekonomin. Med de föreslagna ändringarna strävar man efter att stärka den offentliga ekonomin med cirka 26 miljoner euro. De enhetliga bestämningsgrunderna och slopandet av förhöjningarna främjar beredningen av det allmänna stödet i enlighet med regeringsprogrammet. 

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2025 och avses bli behandlad i samband med den. 

Lagarna ska träda i kraft den 1 januari 2025. 

Mer information:

Essi Rentola, direktör, tfn 0295 163 155 
Veera Svahn, specialmedarbetare, tfn 0295 047 321
Joni Rehunen, specialsakkunnig, tfn 0295 163 435
[email protected]