Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden om förslaget att höja de nedre åldersgränserna på vissa FPA-förmåner från 16 år till 18 år

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 26.6.2024 15.28
Pressmeddelande

I utkastet till regeringens proposition föreslås det att den nedre åldersgränsen för folkpension, garantipension, sjukdagpenning och FPA:s rehabiliteringspenningförmåner ska höjas till 18 år. Detsamma föreslås också för de förmåner som är avsedda för personer med funktionsnedsättning. Remisstiden går ut den 7 augusti 2024.

Syftet med regeringens förslag om att höja den nedre åldersgränsen till 18 år är att åldersgränserna tidsmässigt ska korrelera med den tid när de ungas läroplikt upphör enligt läropliktslagen. Även föräldrarnas underhållsskyldighet följer den tiden. 

Om förslaget godkänns höjs den nedre åldersgränsen för folkpension, garantipension, sjukdagpenning och FPA:s rehabiliteringspenningförmåner från 16 år till 18 år. Det betyder också att personer med funktionsnedsättning i fortsättningen ska omfattas av de förmåner som är avsedda för vuxna när de fyller 18 i stället för 16 år som nu. Barn under 18 år med funktionsnedsättning ska få det bidrag som är avsett för barn. Det föreslås också att det ska tillåtas färre sådana undantag som tillåter att arbetslöshetsförmåner betalas till personer under 18 år. 

Målet ett tydligare förmånssystem och en stabilare offentlig ekonomi

Syftet med regeringens proposition är att förtydliga förmånssystemet och göra det mer konsekvent bland annat med tanke på ändringarna i läroplikten. I och med ändringarna skulle regleringen också bättre motsvara lagens myndighetsgräns och den etablerade uppfattningen om myndighetens betydelse.  Propositionen följer också det mål i regeringsprogrammet som gäller att undanröja eventuella överlappningar i de yrkesinriktade rehabiliteringsförmånerna som uppstått på grund av den förlängda läroplikten. De föreslagna ändringarna av åldersgränserna stöder också det mål i regeringsprogrammet som gäller beredningen av ett allmänt stöd. 

Regeringens proposition syftar dessutom till att stabilisera den offentliga ekonomin och uppnå besparingar i statsfinanserna. De föreslagna ändringarna bedöms minska utgifterna inom den offentliga ekonomin med sammanlagt cirka 48,5 miljoner euro på årsnivå från och med år 2027. År 2025 uppskattas utgifterna inom den offentliga ekonomin minska med sammanlagt cirka 6,9 miljoner euro, och år 2026 med sammanlagt cirka 35,8 miljoner euro, eftersom vissa ändringar ska träda i kraft stegvis. 

Ändringarna påverkar inte de förmåner som redan beviljats. I fråga om folkpension, garantipension, sjukdagpenning och FPA:s rehabiliteringspenningförmåner ska ändringarna tillämpas med stöd av övergångsbestämmelserna på de som är födda 2009 eller därefter. I fråga om arbetslöshetsförmåner ska ändringen tillämpas på de som är födda 2008 eller därefter. De personer med funktionsnedsättning som får förmåner ska fortsätta få dem tills stödet följande gång justeras eller upphör i enlighet med lagen.  

Om de föreslagna ändringarna godkänns ändras folkpensionslagen, lagen om garantipension, lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner, lagen om handikappförmåner, sjukförsäkringslagen och lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2025. Ändringarna i lagen om handikappförmåner ska dock träda i kraft den 1 januari 2027. 

Utlåtanden om regeringspropositionen ska lämnas in 26.6–7.8.2024.

Mer information

Teresa Salminen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 109
Essi Rentola, direktör, tfn 0295 163 155 (anträffbar 26.6–17.7)
Eva Aalto, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 125 (anträffbar 26.6–28.6., 17–24.7. och 1.8)
Hanna Tervahauta, specialsakkunnig, tfn 0295 163 418 (anträffbar t.o.m. 9.7 och 5–7.8)
E-postadresserna har formen [email protected].