Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet finansierar tretton forskningsprojekt i socialt arbete på universitetsnivå

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 20.6.2024 9.03
Pressmeddelande
-

Social- och hälsovårdsministeriet har nu femte gången i rad beviljat finansiering för projekt för forskning i socialt arbete på universitetsnivå. För år 2024 har det beviljats ett statsunderstöd på 5,6 miljoner euro till sammanlagt 13 forskningsprojekt.

Genom de forskningsprojekt som finansieras stärks bland annat effekterna av, kvaliteten på och patientsäkerheten inom det sociala arbetet och klienternas delaktighet och aktivitet inom socialvården. 

Med universitetsnivå avses att forskningsprojektet bör vara av en vetenskapligt hög kvalitet oberoende av om ett universitet deltar i projektet eller inte.  

Finansieringen kunde sökas för projekt som genomförs vid universitet, yrkeshögskolor, forskningsinstitut, kompetenscentrum inom det sociala området, kommuner, samkommuner och civilsamhällesorganisationer. Det gjordes en jämförande utvärdering av alla ansökningar med tanke på både de vetenskapliga aspekterna och effekterna på verksamheten i praktiken.

Projekt som beviljats finansiering

Följande forskningsprojekt har beviljats finansiering (instans, forskare, projekt, understödsbelopp):

  • Östra Finlands universitet, Taru Kekoni, främjande av evidensbaserat socialt arbete (NÄPSÄ), 471 675 euro  
  • Norra Savolax välfärdsområde / sosiaalipalvelujen tutkimuskeskus, Aini Pehkonen, säkerhet och effekt i processerna för vuxna klienter med behov av många olika tjänster (TURVA), 462 175 euro 
  • Jyväskylä universitet, Minna Kivipelto, kunskapen om effekter i det sociala arbetet (Efecto2030), 444 315 euro. 
  • Tammerfors universitet, Rosi Enroos, Barndom och föräldraskap i skuggan av fängelset – undersökning om stöd och service för barnfamiljer (VaVa), 472 910 euro
  • Tammerfors högskolestiftelse sr, Fakulteten för samhällsvetenskaper (SOC), Kirsi Juhila, socialt arbete med vuxna som stöder delaktighet och aktivitet (KOHTAAVA), 400 188 euro. 
  • Åbo Akademi, Camilla Nordberg, Språkbaserad sårbarhet hos barn inom det sociala arbetet (Identifying and counteracting language-based vulnerabilities in social work with children through the lens of professional discretion) (LIVICS), 406 965 euro
  • Östra Finlands universitet, Kaarina Mönkkänen (forskningsprofessor Laura Yliruka), responsmedveten utvärdering av samarbetsprocesser som skyddar barnet  (FITFUTURA), 419 900 euro
  • Åbo universitet, Merja Anis, Tolkningen av och kunskapen om religioner och kulturer i det sociala arbetet (SOWREL, Social work and religion), 350 100 euro. 
  • Jyväskylä yrkeshögskola, Kaisa Malinen, Barnets närkrets – gemensamt föräldraskap i familjevården inom barnskyddet (LYYPE), 460 465 euro. 
  • Svenska social- och kommunalhögskolan, HU, Kristian Kroll, Socialarbetares arbetsstigar i välfärdsområdena (SOSPOLKU), 469 395 euro
  • Jyväskylä universitet, Tuomo Kokkonen, strukturellt socialt arbete som stöder delaktigheten (ORAS), 411 400 euro
  • Åbo universitet, Anniina Kaittila, Barnfamiljers ekonomiska kunnande – slumpmässigt kontrollerad undersökning av VaRa-intervention (VARA), 400 000 euro
  • A-klinikstiftelsen sr, Jouni Tourunen, Utsatta ungas sociala rehabilitering (HANSKU), 430 000 euro

Det kom in sammanlagt 31 ansökningar. Ansökningarna var av hög kvalitet och gällde alla verksamhetsområden inom socialvården. De sökande bestod i huvudsak av universitet och yrkeshögskolor från hela landet.

Utlysningen av forskningsfinansieringen baserar sig på den ändring av socialvårdslagen som trädde i kraft i september 2020. Med stöd av den kan social- och hälsovårdsministeriet årligen utlysa understöd för forskning och bevilja statlig finansiering till projekt för forskning i socialt arbete på universitetsnivå. Närmare bestämmelser om forskningarnas insatsområden utfärdas genom förordning av social- och hälsovårdsministeriet. Finansieringsbesluten baserar sig på en jämförande utvärdering i samråd med en separat utvärderingsgrupp.

Mer information

Juha Luomala, socialråd, tfn 0295 163492 
Tia-Maria Virtanen, specialsakkunnig, tfn 0295 163264 
E-postadresserna har formen [email protected]