Internationella sjöfartsorganisationen förhandlar om åtgärder för att minska växthusgasutsläppen från fartyg

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 4.4.2025 11.00 | Publicerad på svenska 7.4.2025 kl. 14.05
Typ:Pressmeddelande
Bild: Mika Pakarinen, Keksi/LVM

Internationella sjöfartsorganisationens (International Maritime Organization, IMO) kommitté för skydd av den marina miljön (Marine Environment Protection Committee, MEPC) sammanträder i London den 7–11 april 2025. Vid kommitténs 83:e session är målet att komma överens om juridiskt bindande metoder för att minska växthusgasutsläppen från fartygstrafiken. Det har avtalats om utsläppsminskningarna i IMO:s växthusgasstrategi 2023.

Avsikten är att minska växthusgasutsläppen genom en reglering som består av både tekniska och ekonomiska element. Ett tekniskt element, som är på väg att fastslås, är den globala bränslestandard genom vilken växthusgasintensiteten för fartygsbränslen gradvis ska sänkas. Ett ekonomiskt element syftar till att uppmuntra användningen av allt renare bränslen. Denna session ska förhandla om regleringen som helhet och sättet att genomföra den. 

Finland understöder att intäkterna från det ekonomiska elementet fonderas till en internationell fond. De medel som ska samlas in bör enligt Finland användas för att snabbt utveckla och ta i bruk lösningar som minskar utsläppen från sjöfarten. Vid fördelningen av medel ska dessutom särförhållanden beaktas, såsom navigering i is.

IMO har som mål att sjötransporterna ska vara klimatneutrala före 2050 eller omkring 2050 med beaktande av de nationella förhållandena. Före 2030 ska utsläppen av växthusgaser från fartyg minskas med minst 20 procent, jämfört med 2008. Etappmålet för 2040 är att minska utsläppen med minst 70 procent.

Finland anser att en ambitiös global utsläppsminskningsåtgärd skulle jämna ut både obalansen i utsläppsregleringen för den internationella sjöfarten och konkurrensmiljön för sjöfarten och näringslivet mellan EU och resten av världen. Utsläppsminskningarna inom sjötransporterna bör i första hand främjas genom tillräckligt målmedvetna globala åtgärder. Om målmedvetna globala åtgärder fås till stånd, bör en betydande dubbel börda i EU-åtgärderna avvecklas. Finland anser att det är viktigt att IMO:s reglering beaktar fartygens säkra navigering i is. 

Vid den 83:e sessionen för kommittén för skydd av den marina miljön diskuteras också bland annat en precisering av de redan gällande bestämmelserna om fartygs energieffektivitet och koldioxidintensitet, bestämmelser om fartygs barlastvatten samt en eventuell framtida reglering av undervattensbuller. Till Finlands delegation hör företrädare för kommunikationsministeriet, miljöministeriet, Transport- och kommunikationsverket, Meteorologiska institutet och Ålands landskapsregering. 

Vad händer nu?

Avsikten är att det slutliga beslutet om helheten av regleringsmetoder för växthusgasutsläpp ska fattas i oktober 2025. De enligt denna tidsram avtalade åtgärderna träder i kraft 2027 i enlighet med IMO:s växthusgasstrategi.

Mer information:

Kommunikationsministeriet:

Eero Hokkanen, ställföreträdare för Finlands ständiga representant vid IMO, konsultativ tjänsteman, tfn 050 476 0401, eero.hokkanen(a)gov.fi

Transport- och kommunikationsverket:

Anita Mäkinen, ställföreträdare för Finlands ständiga representant vid IMO, ledande sakkunnig, tfn 040 162 4592, anita.makinen(a)traficom.fi