Beslut om ägarpolitiska riktlinjer för Forststyrelsen – nya mål för främjande av förnybar energi, restaurering av strömmande vattendrag och intäktsföring
Statsrådets finanspolitiska ministerutskott har i dag behandlat och förordat nya ägarpolitiska riktlinjer för Forststyrelsen för åren 2024–2027. Utöver samordning av olika behov innebär riktlinjerna också nya mål. Dessa gäller bland annat den ekonomiska nytta som Forststyrelsens verksamhet medför för staten samt främjande av biologisk mångfald och förnybar energi.
Ägarpolitiken fram till 2027 baserar sig på Forststyrelsens grundläggande uppgifter och delvis på mål som man kommit överens om redan under den gångna ägarpolitiska perioden. Huvudprincipen i Forststyrelsens verksamhet är fortfarande att på ett hållbart sätt använda, vårda och skydda statens mark och vatten. Det säkerställs genom att berörda aktörer engageras i bred omfattning och genom att olika behov och mål samordnas.
Centrala teman i de ägarpolitiska målen för Forststyrelsen är biologisk mångfald, klimatanpassning och begränsning av klimatförändringar. I riktlinjerna betonas dessutom den ekonomiska nytta Forststyrelsens verksamhet medför för staten och under denna ägarpolitiska period i synnerhet att möjliggöra produktion av förnybar energi på statens områden. En nyhet denna period är betydande investeringar i att restaurera strömmande vattendrag.
”När Forststyrelsen bedriver ansvarsfull, ekonomiskt lönsam affärsverksamhet som samordnar olika mål på statens mark- och vattenområden och nya typer av affärsverksamhet även utvecklas, möjliggörs mångsidigare verksamhetsmål och samtidigt också en höjning av nivån på intäktsföringen”, säger jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.
Som en del av de ägarpolitiska riktlinjerna för Forststyrelsen beslutades bland annat att det ska inledas planmässig restaurering av bäckar och små vattendrag i statens mångbruksskogar.
”Prioriteringarna i de ägarpolitiska riktlinjerna för Forststyrelsen kombinerar på ett viktigt sätt en hållbar användning av våra skogar, restaurering av livsmiljöer, övergång från fossil till ren energi samt ansvarsfull skötsel av statsfinanserna. I synnerhet utvecklingen av havsbaserad vindkraft på våra territorialvatten är en viktig del av vår nya industripolitik”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.
Forststyrelsen främjar den biologiska mångfalden i ekonomiskogar genom aktiva naturvårdsåtgärder och genom att delta i genomförandet av Helmi-programmet. Ett nytt mål för Forststyrelsens bolag Metsätalous Oy är bland annat att genomföra restaureringar av sammanlagt cirka 200 km bäckar fram till 2030.
De nationella kriterierna för gammal skog var på remiss under sommaren 2024, och statsrådet ska snart fatta beslut om dem. Forststyrelsen kartlägger statens gamla skogar och urskogar under terrängsäsongerna 2024–2025. Dessutom kommer ett förslag om permanent skydd av 31 000 hektar skog på statens mark att överlämnas till riksdagen i samband med den tredje tilläggsbudgeten.
Koldioxidbindningen och kolförrådet i ekonomiskogar ska utökas. Hyggesfritt skogsbruk bedrivs på områden reserverade för rekreation och vid avverkning av slutavverkningstyp, när det är motiverat med tanke på ståndorten och skogsvården. Dessutom ska skogstillväxt och ökade kolsänkor främjas genom gödsling.
Intäktsföringen ökar utan någon ökning av avverkningsvolymerna
Under den ägarpolitiska period som nu inleds kommer Forststyrelsen att intäktsföra mer till statskassan än någonsin tidigare. Nivån på intäktsföringen kommer att vara cirka 125 miljoner euro i början av den ägarpolitiska perioden och cirka 140 miljoner euro i slutet av perioden. Den ökade intäktsföringen förutsätter dock ingen höjning av avverkningsmålen för statens skogar, eftersom goda virkespriser och intäkter till följd av främjad produktion av förnybar energi möjliggör en högre intäktsföringsnivå.
Forststyrelsen fortsätter att utveckla projekt för förnybar energi på statliga mark- och havsområden. Forststyrelsen hyr ut områden till energiproducerande företag och kan också tillsammans med aktörerna delta i utvecklingen av projekten. Forststyrelsens roll är dock inte att producera energi, utan att främja grön omställning. På allmänt vatten fortsätter Forststyrelsen projektutvecklingen för fem områden med havsbaserad vindkraft vid västkusten i enlighet med de riktlinjer statsrådet drog upp i november 2022.
De ägarpolitiska riktlinjerna för Forststyrelsen upprättas för varje regeringsperiod, i allmänhet för fyra år i sänder under ledning av de styrande ministerierna (jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet). Syftet med ägarpolitiken är att på politisk nivå komma överens om huvudprinciper och mål för Forststyrelsens verksamhet för en längre tidsperiod än vad som görs vid den årliga resultatstyrningen.
Mer information:
Tapio Luoma-aho
specialmedarbetare till jord- och skogsbruksminister Sari Essayah
[email protected]
0295 162 340
Erno Järvinen
forstråd, chef för skogs- och bioekonomienheten
[email protected]
0295 162 150
Leena Arpiainen
konsultativ tjänsteman, jord- och skogsbruksministeriet
[email protected]
0295 162 238
Lyydia Ylönen
specialmedarbetare till miljö- och klimatminister Kai Mykkänen
[email protected]
0295 250 402
Päivi Gummerus-Rautiainen
miljöråd, miljöministeriet
[email protected]
0295 250 240
Mikko Kuusinen
miljöråd, miljöministeriet
[email protected]
0295 250 144