Hoppa till innehåll

Livskraften hos sälbestånden i Östersjön tryggas utan att fiskarnas behov underlåts – uppdaterad förvaltningsplan färdigställd

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 6.9.2024 10.35 | Publicerad på svenska 6.9.2024 kl. 11.18
Pressmeddelande

Jord- och skogsbruksministeriet har fastställt en uppdaterad förvaltningsplan för sälbestånden i Östersjön. I planen beskrivs de centrala åtgärder som ska trygga Östersjöns sälar som en del av den finska kustens mångfald och jämka samman fiskerinäringen med de växande sälstammarna.

Arbetet med att uppdatera förvaltningsplanen för sälbestånden i Östersjön har slutförts i och med att jord- och skogsbruksministeriet fastställt och publicerat planen den 6 september.

Förvaltningsplanens åtgärdsdel sammanfattar de viktigaste åtgärderna för att förbättra nivån på förvaltningen av sälbestånden i Östersjön. Åtgärdsdelen utgår från ett helhetsperspektiv på sälarna. Perspektivet tar hänsyn till att en gynnsam bevarandestatus för sälen upprätthålls, men betonar samtidigt konkreta åtgärder genom vilka man kan svara mot de samhälleligt betydande skador som sälarna orsakar fiskerinäringen.  

Beredningen av förvaltningsplanen för Östersjöns sälstammar inleddes 2018 vid Finlands viltcentral, och planen finslipades 2024 av jord- och skogsbruksministeriet. I samband med förvaltningsplanen beredde Finlands viltcentral en bakgrundsdel till planen, där man bland annat beskriver sälbeståndens biologi och artens tillstånd i Östersjön, växelverkan mellan sälar och fiske, jakt, förvaltningen av sälbestånden hittills samt avtal, strategier och författningar som gäller sälar.

Som stöd för beredningen har man använt bedömningen av genomförandet av den förvaltningsplan som färdigställdes 2007, diskussioner med samarbetsparter i anslutning till förvaltningen av sälstammar, de regionala viltrådens synpunkter, en medborgarenkät som utfördes av Taloustutkimus 2018 och viltcentralens enkät till säljägare.

Förvaltningen av sälstammarna är också i hög grad en internationell angelägenhet, och flera EU-rättsakter och internationella avtal som presenteras i bakgrundsdelen påverkar riktlinjerna.

Huvuddragen i förvaltningen av saimenvikarstammarna inom Finlands havsområde i Östersjön

Gråsälen
•    Huvudsakliga målet är att upprätthålla en gynnsam bevarandestatus för gråsäl.
•    Gråsälsbeståndet har redan en gynnsam bevarandestatus. Det är inte nödvändigt att inrätta nya skyddsområden eller att förbjuda eller begränsa jakt i större områden för att skydda gråsälsbeståndet.

Östersjövikaren
•    Målet är att skyddsnivån för östersjövikare inte ska försämras före 2030 och att man till slut uppnår en gynnsam skyddsnivå.
•    För östersjövikarens del inriktas förvaltningsåtgärderna särskilt på forsknings- och bevarandeinsatser i Finska viken och Skärgårdshavet och på genomförande av en noggrannare bedömning av stammen i Kvarken-Bottenviken.
•    I Bottenviken har östersjövikarens stam vuxit under en lång tid, så där behövs inga skyddsområden.

Fiske
•    Den ändamålsenliga förvaltningen av Östersjöns sälstammar ska förbättras med hänsyn till fiskerinäringens verksamhetsförutsättningar genom samarbete mellan vilt-, naturvårds- och fiskerinäringsaktörerna.
•    De skador som sälarna orsakar fisket och fiskodlingen minskas effektivt. Fångstredskap som förhindrar sälskador, såsom akustiska sälskrämmor, sälfångstanordningar som kopplas till ryssjor och sälstrumpor samt skyddsåtgärder vid fiskodlingsanläggningar utvecklas. Jakt på gråsäl möjliggörs i större utsträckning än för närvarande.

Mångfald och hållbart utnyttjande
•    Insatser ska göras för att på ett övergripande sätt förbättra kännedomen och forskningen om sälar som en del av kustens biologiska mångfald och som en värdefull naturresurs som kan nyttjas.
•    Graden av hållbart utnyttjande av sälbestånden som en förnybar naturresurs i havsområdet ökas. 
•    Säljägare uppmuntras och utbildas i syfte att främja effektiv och etiskt godtagbar jakt. 
•    För diskussion och planering av åtgärder behövs också forsknings- och uppföljningsprojekt som har en koppling till mångfalden och förändringarna i kustfisket.

Bilagor:
Förvaltningsplan för Österjöns sälstammar
Bakgrund till stamförvaltningen (på finska)

Mer information:
Ida Anomaa, sakkunnig, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295 162 364, [email protected]
Vesa Ruusila, enhetschef, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 029 516 2051, [email protected]