Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets kansli samlar uppgifter om användningen av webbplatsen valtioneuvosto.fi och vilka utvecklingsbehov som finns. Du hjälper vårt utvecklingsarbete genom att svara på en kort enkät

Inresan av bärplockare från vissa riskländer begränsas

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 27.8.2020 13.50
Pressmeddelande 100/2020
Passintarkastus

Den 27 augusti beslutade statsrådet att ändra begränsningarna i gränstrafiken så att plockare av vilda bär inte längre kan komma till Finland från de länder utanför EU från vilka inresan till Finland har begränsats på grund av en coronaepidemin. Begränsningen träder i kraft den 28 augusti.

Ändringen påverkar inte till exempel thailändska bärplockares möjligheter att komma till Finland, eftersom thailändska invånare inte berörs av inreserestriktioner. Övriga tredjeländer vars invånare för närvarande utan begränsningar kan anlända till Finland är Sydkorea, Georgien, Rwanda, Tunisien, Uruguay och Nya Zeeland.

Från andra tredjeländer kan man komma till Finland endast av orsaker som anges i statsrådets beslut. Finska medborgare med familj och personer som är stadigvarande bosatta i Finland kan alltid återvända till Finland.

Som hittills ska bärplockarna ha med sig ett intyg över att de har kommit för att arbeta. Gränsbevakarna kontrollerar det vid gränskontrollen. Gränsbevakningsväsendet är vid behov i kontakt med bärföretagen för att säkerställa att de som anländer har ett arbetsuppdrag. 

Genom detta beslut ändrade statsrådet begränsningarna i trafiken över de yttre gränserna av den 20 augusti. Inga andra ändringar gjordes. Besluten gäller till och med den 18 september.

Ytterligare information:

Begränsningarna i Finlands gränstrafik på Gränsbevakningsväsendets webbplats raja.fi.
Frågor om gränstrafiken
 

 
Tillbaka till toppen