Hoppa till innehåll

Ändringar som förbättrar ställningen för utländska bärplockare på remiss

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 26.6.2024 14.41
Pressmeddelande

Regeringen fastställde i maj 2024 att plockning av naturbär i första hand baserar sig på säsongsarbete i anställningsförhållande. Målet är att trygga utländska bärplockares försörjning och förbättra övervakningen av att plockarnas rättigheter tillgodoses. Branschen jämställs med andra branscher som behöver säsongsarbetskraft.

Plockandet av vilda bär i Finland har i hög grad grundat sig på utländska plockare, i synnerhet inbjudna plockare som rekryterats från Thailand. Fram till 2023 har plockarna kommit till Finland med ett Schengen-turistvisum som ger dem rätt att vistas i landet och plocka bär i högst tre månader. Inom branschen för vilda bär har det förekommit problem med utländska plockares arbetsförhållanden och inkomster, utnyttjande samt misstankar om och åtal för människohandel. 

Fortsättningsvis jämställs plockning av naturbär inte med turism, utan företagen ska anställa plockare i ett anställningsförhållande för att möjliggöra inresa. Detta garanterar plockarna en minimiinkomst. Tillgodoseendet av plockarnas rättigheter kan övervakas mer heltäckande redan i samband med ansökan om uppehållstillstånd och efter inresan. Plockarnas inresa sker alltså i fortsättningen under samma förutsättningar som till exempel för plockare av trädgårdsbär.

Ändringar görs i lagen om säsongsanställning och förordningen om säsongsanställning. Propositionen är på remiss perioden 26.6–21.8.2024. Målet är att ändringarna ska träda i kraft den 1 april 2025 så att företagen kan rekrytera den arbetskraft de behöver genom nya förfaranden för skördeperioden sommaren 2025.

En förbättring av bärplockarnas ställning är en del av regeringens åtgärdsprogram för bekämpning av arbetsrelaterat utnyttjande. 

Ändringar i inresan redan i sommar

På grund av problemen inom bärbranschen avbröt utrikesministeriet mottagandet av visumansökningar för plockare i Thailand i mars 2024. Under skördeperioden 2024 kan företag inom bärbranschen rekrytera plockare från utlandet till ett anställningsförhållande, varvid de kan ansöka om uppehållstillstånd för arbetstagare till Finland. Den inresa som nu bereds som säsongsarbetare motsvarar inresan för andra branscher som behöver säsongsarbete och är förmånligare i fråga om tillståndsavgifter än uppehållstillstånd för arbetstagare.

De ändringar som nu bereds påverkar inte rätten för finländare eller personer som redan vistas i Finland att plocka vilda bär och sälja dem till den aktör som de fritt väljer.

Mer information: 
Ariann Grandell, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7236 (på plats fram till 28.6 och fr.o.m. 5.8)
Katri Niskanen, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7373 (anträffbar fram till 5.7)