Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Arbets- och näringsministeriet har utrett alternativa sätt att genomföra försök med förkortad arbetstid

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 31.3.2023 8.01 | Publicerad på svenska 6.4.2023 kl. 10.32
Pressmeddelande
Työministeri Tuula Haatainen
Työministeri Tuula Haatainen

Arbets- och näringsministeriet har i februari–mars 2023 utrett konsekvenserna av förkortad arbetstid och alternativen för arbetstidsförsök i Finland. I promemorian har man bedömt utgångspunkter för utländska arbetstidsförsök och iakttagelser i anslutning till dem.

Arbetstidsfrågor har flera mål i olika reformer och försök, såsom produktivitets-, sysselsättnings- och välfärdseffekter, i synnerhet hälsoeffekter samt längre arbetskarriärer. I promemorian granskas också arbetstidsförsök som tidigare genomförts i Finland och arbetstidsförsök som avtalats i kollektivavtalen.

I promemorian specificeras förutsättningarna för eventuella arbetstidsförsök och olika alternativa typer av försök. Promemorian presenterar inte något enskilt arbetstidsförsök eller någon enskild modell, men den innehåller konkreta idéer om eventuella arbetstidsförsök. Arbetstidsförsöken kan vara antingen lagförsök, avtalsbaserade försök eller programmatiska försök.

Arbets- och näringsministeriet gjorde promemorian utifrån arbetsminister Tuula Haatainens uppdrag.

”Jag är mycket nöjd över att granskningen av arbetstidsförsöken har genomförts med snabb tidtabell. Promemorian ger regeringsförhandlingarna och den blivande regeringen information om olika alternativ för en politisk utvärdering. Jag anser det viktigt att man i så stor utsträckning som möjligt undersöker olika alternativ och överväger eventuella försök som kan utveckla arbetslivet”, säger minister Haatainen.

Vid utarbetandet av promemorian har arbets- och näringsministeriet hört arbetsmark-nadsorganisationerna, Företagarna i Finland samt forskare vid Arbetshälsoinstitutet och Jyväskylä universitet.

Ytterligare information:
Kimmo Ruth, arbetsmarknadsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 8073
Emily Strohm, specialmedarbetare, tfn 029 504 7160

 
Tillbaka till toppen