Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Arbetsminister Haatainen diskuterar arbetskraftsservice under besök i Tyskland

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 31.5.2022 14.09
Nyhet
Työministeri Tuula Haatainen

Arbetsminister Tuula Haatainen besöker Berlin den 31 maj–2 juni. Temat för besöket är arbets- och näringstjänsterna och överföringen av dem till lokal nivå samt hur man kan locka internationell arbetskraft. Under sitt besök träffar arbetsministern bland annat Tysklands arbets- och socialminister samt företrädare för den tyska förbundsdagens arbetsutskott.

Avsikten är att arbets- och näringstjänsterna överförs till kommunerna under 2024 i Finland. Enligt regeringsprogrammets riktlinjer främjar överföringen av arbets- och näringstjänsterna till den lokala nivån regeringens målsättningar och stärker kommunernas roll i arbetskraftsservicen.

Tyskland har genomfört motsvarande reform och arbetskraftsservice tillhandahålls nu på lokal nivå. Under sitt besök diskuterar minister Haatainen hur reformen genomfördes i Tyskland och vilken lärdom man kan ta av det. Hon samtalar med representanter för flera organisationer, bland dem företrädare för den tyska förbundsdagens arbetsutskott och forskare.

I Berlin träffar arbetsminister Haatainen också Tysklands arbets- och socialminister Hubertus Heil. Teman för ministrarnas möte är bland annat Rysslands invasion av Ukraina, flyktingsituationen och reformen av Tysklands arbetskraftsservice. Med företrädare för förbundet för industri- och handelskamrarna i Tyskland diskuterar ministern hur man kan locka internationella experter.

Mer information:
Piritta Jokelainen, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7353

 
Tillbaka till toppen