Hoppa till innehåll

Den industripolitiska strategin har offentliggjorts

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 4.12.2024 15.45
Pressmeddelande
Luovutustilaisuus

Den finländska investeringsmiljöns konkurrenskraft måste stärkas genom förutsägbar reglering och tillräckliga incitament. Företagen måste öka sina immateriella investeringar för att förbättra förädlingsvärdet och produktiviteten. Offentlig finansiering måste användas effektivare för att öka nya branscher och göra näringsstrukturen mångsidigare.

Detta konstateras i den industripolitiska strategin av arbets- och näringsministeriets styrgrupp, som överlämnades till näringsminister Wille Rydman den 4 december 2024.

Strategin innehåller agendan för förnyelse och tillväxt inom industrin i Finland och ger en helhetsbild av regeringens industripolitiska prioriteringar och metoder. Strategin granskar också de ur Finlands synvinkel viktigaste initiativen i anslutning till EU:s industripolitik och kopplar dem till den nationella industripolitikens kontext. 

”Den statliga industripolitiken har åter blivit aktuell både i Asien, Amerika och i Europa. För en liten öppen ekonomi som Finland är det en stor utmaning. Vi måste dock ta världen som den är, och vi kan inte blunda för förändringarna i världsekonomin. Den nya industripolitiska strategin syftar till att svara på de konkurrensutmaningar som Finland nu står inför”, konstaterar minister Rydman. 

”Den internationella ekonomiska omvärlden har förändrats kraftigt och samtidigt har de finländska företagens konkurrensläge försämrats på den globala marknaden. Bakom den svaga produktivitetsutvecklingen och det långvariga underskottet i utrikeshandeln finns flera faktorer som kräver målmedvetna politiska åtgärder”, konstaterar styrgruppens ordförande, kanslichef Timo Jaatinen.  

”Bevarandet av den globala konkurrensställningen utmanar vår industris etablerade branscher att förnya sig. Vår kompetens är stark inom flera branscher och teknikområden. Detta möjliggör uppkomsten av nya tillväxtbranscher. Nya industripolitiska åtgärder behövs för att svara på den förändrade internationella omvärlden och i synnerhet för att föra nya lösningar ut på marknaden i syfte att öka dessa ämnen i industriell skala”, fortsätter Jaatinen. 

Strategin har sju mål

Styrgruppen har identifierat sju mål för vilka den föreslår politiska åtgärder. Dessa mål är: 

  1. Vi utvecklar konkurrenskraften i verksamhetsmiljön för att locka investeringar. 
  2. Vi effektiviserar den offentliga finansieringen för att mobilisera den privata finansieringen.
  3. Vi ökar förädlingsvärdet och produktiviteten genom satsningar på immateriellt kapital.
  4. Vi skapar tillväxt genom forskning, innovationer och internationella nätverk.
  5. Vi utnyttjar möjligheterna med en ren omställning samt bioekonomi och cirkulär ekonomi.
  6. Vi satsar på logistik, infrastruktur och industriella koncentrationer.
  7. Vi säkerställer tillgången på kompetent arbetskraft.

I regeringsprogrammet för Petteri Orpos regering kom man överens om att utarbeta en industripolitisk strategi. Strategin har haft en styrgrupp bestående av centrala intressentgrupper. Ordförande för styrgruppen har varit kanslichef Timo Jaatinen från arbets- och näringsministeriet och vice ordförande direktör Matti Mannonen från Teknologiateollisuus ry.

Mer information:
Timo Jaatinen, kanslichef, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7082
Antti Valle, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 0140
Maija Palmu, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7020