Hoppa till innehåll

Förslag till upphävande av lagen om arbetet i bagerier på remiss

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 20.5.2024 15.24
Pressmeddelande
Bageriarbetare

Arbets- och näringsministeriet ordnar den 20.5.−26.7.2024 ett remissförfarande om förslaget till en lagändring genom vilken lagen om arbetet i bagerier upphävs. I lagen finns endast en gällande bestämmelse som gäller ersättning för nattarbete inom bageribranschen. I fortsättningen ska det avtalas om ersättningar för nattarbete inom bageribranschen för hela personalens del genom kollektivavtal och/eller arbetsavtal i enlighet med arbetstidslagen, på samma sätt som inom andra branscher.

Upphävandet av lagen om arbetet i bagerier ingår i regeringsprogrammet. Målet är att göra bageribranschen jämförbar med andra branscher på lagstiftningsnivå.

Med stöd av bestämmelsen om ersättning för nattarbete för bageriarbetare har en del av personalen inom branschen enligt lag fått med 100 procent förhöjd lön för arbete mellan klockan 22 och 6. I fortsättningen kan det avtalas om ersättning för nattarbete i kollektivavtal och/eller arbetsavtal i enlighet med arbetstidslagen. Den bestämmelse i lagen om arbetet i bagerier som föreslås bli upphävd gör det redan nu möjligt att i kollektivavtal avtala om ersättning för nattarbete på ett sätt som avviker från det som föreskrivs i lagen, vilket innebär att regleringen till den delen inte kommer att ändras.

Dessutom föreslås det lagtekniska ändringar i lagen om utstationerade arbetstagare.

Propositionsutkastet har beretts i en trepartsarbetsgrupp

Arbets- och näringsministeriet tillsatte den 1 februari 2024 en arbetsgrupp på trepartsbasis med uppdrag att bereda proposition om upphävande av lagen om arbetet i bagerier. Arbetsgruppen bestod utöver företrädare för ministeriet av företrädare för Finlands näringsliv rf, Livsmedelsindustriförbundet rf, Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf och STTK rf samt tre permanenta sakkunnigledamöter (Turism- och Restaurangförbundet rf, Fackförbundet Pro rf, Finlands Livsmedelsarbetareförbund SEL rf). Arbetsgruppen var inte enig i sitt arbete, utan de parter som företräder löntagarsidan lämnade avvikande ställningstaganden i ärendet.

Arbets- och näringsministeriet ordnar en remissbehandling av utkastet till regeringsproposition 20.5.−26.7.2024. Därefter analyseras remissvaren som en del av den fortsatta beredningen. Avsikten är att regeringspropositionen lämnas till riksdagen i augusti-september 2024. Lagändringarna avses träda i kraft den 1 mars 2025.

Ytterligare information:
Katja Peltola, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 342 031